IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на работните места в САЩ през юли надхвърли прогнозите

Икономистите на ADP отчитат забавен ръст на заплатите в частния сектор, но не и мащабно закриване на работни места

18:01 | 02.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компаниите в САЩ са добавили повече работни места от очакваното през юли, подчертавайки стабилността на пазара на труда, пише Bloomberg.

Новите работни места в частния сектор са се увеличили с 324 хил. миналия месец, сочат данните на ADP Research Institute в сътрудничество със Stanford Digital Economy Lab, публикувани в сряда. Това надхвърля всички прогнози на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Ръстът на работните места обхващаше голям брой сектори, но е подкрепен значително от 201 хил. нови работни места в сектора на отдиха и хотелиерството. Работни места са били открити във всички райони, с изключение на Юга, и са концентрирани сред фирми с по-малко от 250 служители.

Компании с поне 500 служители закриват позиции за трети пореден месец. Общият спад в броя им е най-големият такъв от началото на пандемията.

Ръстът на заплащането е продължил да се забавя. Заплатите на служителите, които са останали на работните си места, са били увеличени с 6,2% през юли спрямо миналата година, което е най-бавното повишение от ноември 2021 г. насам. За тези, които са сменили работата си, средното увеличение на годишното възнаграждение е било 10,2%, най-бавното от две години насам.

Новооткрити работни места по сектори в САЩ. График: Bloomberg/ADP Research Institute Новооткрити работни места по сектори в САЩ. График: Bloomberg/ADP Research Institute

„Икономиката се представя по-добре от очакваното и стабилният пазар на труда продължава да подкрепя разходите на домакинствата“, казва Нела Ричардсън, главен икономист на ADP, в изявление. „Продължаваме да наблюдаваме забавяне на ръста на заплатите, без да отчитаме мащабно закриване на работни места“.

Въпреки че през последната година броят на обявите за работа постепенно намалява, много компании, особено в сектора на услугите, продължават да наемат усилено служители, за да се справят с потребителското търсене. Дори когато икономиката преодолява високите лихви и променливите тенденции при разходите, компаниите все още не желаят да освобождават работниците си.

Месечният доклад за работните места, който ще бъде публикуван в петък от Бюрото по трудова статистика и който включва и новооткритите работни места в публичния сектор, ще внесе допълнителна яснота за посоката, към която се насочва пазарът на труда. Според прогнозите този доклад ще покаже, че през юли работодателите са открили 200 хил. работни места, а ръстът на заплатите е отслабнал донякъде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още