IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осмислянето на концепцията за менталното счетоводство може да има много ползи

Хората са склонни да мислят по-скоро в относителни стойности, отколкото в абсолютни

13:10 | 30.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ако отидете да си купите шоколад за 1 долар, но ви кажат, че всъщност той струва 6, вероятно ще се възмутите от разликата от 5 долара и ще откажете покупката. Но ако купувате самолетен билет на цена от 250 долара, който се оказва, че струва 255, по-вероятно е да го вземете, пише за Financial Times Кай Руджери, доцент от Колумбовия университет в Ню Йорк.

Това илюстрира широко разпространеното и влиятелно явление на „менталното счетоводство“, което помага да се обясни защо хората, институциите и обществата възприемат стойността на парите спрямо техния произход и цел.

Менталното счетоводство е концепцията, около която икономистът-нобелист Ричард Талер, изгради репутацията си. Потенциалните отрицателни приложения и последствия от концепцията – като прекомерно харчене за големи покупки на кредит, които не бихме направили, когато плащаме в брой – стимулираха Закона за отговорността и отчетността по отношение на кредитните карти в САЩ, от 2009 г.

Но, с изключение на съмнителни приложения в маркетинга, тази концепция рядко е била използвана като катализатор за стимулиране на иновациите в полза на компаниите и служителите. Един обещаващ подход идва от мисленето отвъд избора около парите и от обмислянето на това как най-добре да изразходваме време, усилия и идеи.

Представете си разочарованието си, когато ваше пътуване с кола, метро или велосипед, което обикновено отнема 10 минути, се забави с 15 минути поради задръстване. Сравнете това с вероятното ви безразличие да се върнете с 15 минути по-късно поради закъснял полет от другия край на страната или от чужбина.

Докато теоретични концепции като неприязън към загуба, времево дисконтиране и опции по подразбиране се потвърждават редовно чрез проучвания, скорошните скандали повдигнаха опасения относно някои аспекти на поведенческата наука, вариращи от разочароващи констатации в големи програми за политики до прегледи, които откриват ограничени ползи и предполагаеми случаи на измама.

Затова е важно идеите да се тестват и възпроизвеждат в мащаб и в различен контекст. Неотдавнашно изследване в 21 страни, ръководено от Джулия Приоло и Университета на Падуа, на които помогнах, пише авторът, потвърди универсалността на менталното счетоводство в множество култури и обстоятелства.

Взехме по-ранни изследвания и ги адаптирахме, за да гарантираме, че констатациите са уместни в различни страни, като например чрез премахване на препратки към алкохолни напитки или чрез замяна на Bluetooth високоговорител с калкулатор. Нашите заключения показаха, че концепцията издържа, без значителни разлики въз основа на фактори като възраст, пол, образование и доход.

Изследването сочи, че биха могли и трябва да се положат повече усилия, за да се помогне на гражданите да боравят с пенсионни спестявания, управление на дългове или измамни финансови практики; и чрез обучение на съветници, когато се помага на хората при вземането на финансови решения.

Например, частните банки биха могли да помогнат на клиентите да разберат по-добре състава на своите портфейли, за да направят по-ефективни инвестиции, като предоставят информация, разделена между различните видове разходи за техните банкови приложения или обучението относно взаимозаменяемостта на ресурсите.

Обикновено влагаме много повече време и усилия в рутинни дребни разходи, като например в магазина за хранителни стоки, като същевременно приемаме по-голяма гъвкавост по отношение на артикули с по-висока стойност, свързани както с инвестициите, така и с разходите - като например значението на разликата от 0,1 процентни пункта в ипотечните лихви.

По подобен начин приложенията за домашно банкиране биха могли да използват менталното счетоводство, за да помогнат на клиентите да управляват спестяванията и да разберат кои разходи им пречат да спестяват повече. Те биха могли по-добре да се съсредоточат върху реалните маржове, а не върху чисто относителните.

Като цяло нашите открития показват, пише Руджери, че дори финансово грамотните хора не трябва да отхвърлят менталното счетоводство като нещо, което засяга другите. Проучванията показват, че това е малко вероятно да е вярно. Открихме, че такива хора са не по-малко склонни да проявяват класическо ментално счетоводно.

Като консултант, пише авторът, веднъж разработих решение за справяне с менталното счетоводство сред одиторите, отговорни за идентифицирането на грешки в големи финансови транзакции. Стремейки се да идентифицират скъпи грешки, те вероятно щяха да разглежда като минимална такава за 1000 долара при плащане от 1 милион, докато грешка от 100 долара при плащане от 500 щеше да си струва проследяването.

За да разрешим това, пише Руджери, въведохме вероятностна система, която позволи на одиторите да пренареждат транзакциите както според вероятността за грешка (въз основа на предишни данни), така и според стойността. Това намали акцента върху общата стойност, обект на одита, за да се позволи съсредоточаване върху нетните печалби.

Въпреки че ръководителите и мениджърите може би свързват менталното счетоводство предимно с финансовите транзакции, то може да се прилага във всички организации. Пътуване, процедури за наемане, прегледи на заплатите, здравеопазване, срещи, политики: всички те включват приложения на менталното счетоводство и всяко от тях може да катализира възможности за иновации от лица и организации.

Авиокомпаниите могат да обмислят как третират закъсненията на полети на къси разстояния спрямо такива на дълги. При задържането на служителите би могло да се претегля по-ясно цената на повишението спрямо загубата на някого (който трябва да бъде заменен). Болниците биха могли по-добре да преценяват стойността на превенцията спрямо лечението. Политиците биха могли да преразгледат акцента върху одита на данъчните декларации на семействата с ниски доходи предвид ограничената полза.

Такива потенциални приложения предлагат ползотворни възможности за развитие от следващото поколение лидери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 30.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още