IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландия е страната с най-добра пенсионна система в света, Аржентина - с най-лошата

Ниската раждаемост подлага на безпрецедентен натиск пенсионните системи, предупреждават авторите на класацията от Mercer

16:25 | 17.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нидерландия си върна титлата на страната с най-добра пенсионна система в света, сочи глобалният годишен индекс на компанията Mercer. Тя предупреждава, че пенсионната система в света е под невиждан до момента натиск, пише Bloomberg.

Исландия, която беше на първо място миналата година, сега е на второ място, а Дания допълва топ три. Израел е единствената друга страна, която получава рейтинг А в индекса Mercer CFA Institute Global Pension, оценяващ системите въз основа на тяхната задоволителност, устойчивост и цялостност.

В момента Нидерландия реформира пенсионната си програма от колективна структура към по-индивидуален подход. Въпреки това според доклада системата ще продължи да предлага добри придобивки след промяната, подкрепени от силната база от активи и добри регулации.

Но пенсионните системи в повечето страни са под натиск заради застаряващото население, растящия държавен дълг и високата инфлация и също така се борят с предизвикателства като включването на служители от „споделената икономика“.

„Основният извод е, че в цял свят хората трябва да започнат да се грижат за себе си след пенсионирането. Вече не можем да разчитаме само на социални помощи или пенсии от държавата“, коментира Дейвид Нокс, старши партньор в Mercer и водещ автор на доклада.

Аржентина получава най-ниската оценка сред 47 изследвани страни. България не е включена в доклада. САЩ са на 22-о място, като губят две места спрямо миналата година. Австралия е пета, Великобритания е десета, Япония заема 30-о място, а Китай е на 35-а позиция.

Най-добрите и най-лошите пенсионни системи в света. Карта: Bloomberg LP Най-добрите и най-лошите пенсионни системи в света. Карта: Bloomberg LP

Намаляващата раждаемост подлага на натиск редица икономики и пенсионни системи в по-дългосрочен план, сочи докладът. Тя се отразява отрицателно на оценките за устойчивост на страни като Италия и Испания. В доклада се посочват също редица азиатски системи, включително Китай, Южна Корея, Сингапур и Япония, които са предприели реформи за подобряване на резултатите си през последните пет години.

Изкуственият интелект има потенциала да подобри пенсионните системи, като доведе до по-ефективно и по-добре информирано вземане на решения. Това би могло да доведе и до по-висока реална възвръщаемост от инвестициите, отбелязва Кокс и допълва, че технологиите може да помогнат и на отделните хора да вземат дългосрочни финансови решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още