IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P Global Ratings повиши перспективата пред рейтинга на България

Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на страната в местна и чуждестранна валута

11:09 | 25.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата пред рейтинга на България от „стабилна“ до „положителна“. Освен това потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на страната в местна и чуждестранна валута „BBB/A-2”, съобщават от Министерството на финансите.

Положителната перспектива показва, че рейтинговата агенция смята, че има вероятност от поне едно към три България да се присъедини към еврозоната в следващите 2 години, допълват от ведомството.

Една от основните политически цели на правителството е именно присъединяването към еврозоната, което се планира за 1 януари 2025 г. Страната обаче може да не изпълни всички критерии за конвергенции, особено тези за ценовата стабилност. Дори и срокът, заложен за началото на 2025 г. да не бъде изпълнен, от S&P Global Ratings смятат, че то може да бъде отложено за 1 януари 2026 г.

Макар че работната сила на България застарява, икономиката на страната има силни перспективи за реален растеж, със средни темпове от 3 на сто за периода от 2024 до 2026 г., като той ще е воден предимно от вътрешното търсене. Същевременно потреблението ще остане силно заради доброто представяне на пазара на труда, който подкрепя ръста на реалните заплати.

От своя страна, средствата от ЕС за България, които рейтинговата агенция оцени на над 30% от БВП за тази година, ще подкрепят инвестиционната активност в следващите години. Както получването, така и използването на всички налични средства, ще бъде предизвикателство заради наближаващите крайни срокове по основните програми за финансиране - Многогодишната финансова рамка на ЕС 2014-2020 г. и Механизмa за възстановяване и устойчивост, в рамките на програмата „Следващо поколение ЕС“ (NGEU).

От S&P Global Ratings оценяват фискалните резултати на България като едни от най-добрите сред страните от Централна и Източна Европа. Освен това очакват, че текущите фискални планове ще доведат до дефицити под 3% от БВП за периода до 2026 г. Това ще запази нетния държавен дълг под 20% от брутния вътрешен продукт. Очакват дефицитът по текущата сметка да остане нисък и свръхфинансиран от фондове от ЕС и потоци на преки чуждестранни инвестиции, ограничавайки нуждата от външно финансиране и запазвайки стабилна външна позиция.

Ако България стане член на еврозоната, S&P Global Ratings може да повиши кредитния рейтинг с няколко степени в следващите две години. Агенцията твърди, че би ревизирала перспективата пред рейтинга на стабилна, ако очакванията за присъединяването на България към еврозоната станат по-малко вероятни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 25.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още