IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводските цени у нас се свиват и през ноември, но само на годишна база

Производствените цени се увеличават с 0,5% спрямо предходния месец

13:43 | 29.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През ноември производствените цени в България продължават да намаляват на годишна база заради по-евтината енергия, но регистрират слаб ръст спрямо предходния месец. Цените на производител се увеличават с 0,5% през ноември спрямо октомври и намаляват с 11,2% спрямо година по-рано, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо предходния месец покачване на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 2,5%, и в добивната промишленост - с 1,1%. Намаление е регистрирано в преработващата промишленост - с 0,2%.

По отношение на преработващата промишленост по-ниски цени са отчетени при обработка на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 10,5%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 0,9%, и на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0,6%.

Нарастване на цените е регистрирано при производство на основни метали - с 2,0%, а също и на изделия от каучук и пластмаси - с 1,8%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Спрямо миналата година спад в цените през ноември се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 31,6%, в добивната промишленост - с 3,2%, и в преработващата промишленост - с 1,1%.

Съществено намаление на цените в преработващата промишленост е отчетено при производството на химични продукти - с 14,5%, при обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 9,6%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 9,5%.

На годишна база значителен ръст на цените е регистриран при производството на тютюневи изделия - с 44,4%, на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 21,3%, и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 11,2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 0,7% през ноември спрямо предходния месец. Повишение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,9%, и в добивната промишленост - с 2,3%. В преработващата промишленост се наблюдава намаление - с 0,8%.

По-ниски цени в преработващата промишленост са регистрирани при обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 0,7%, както и в производството на напитки - с 0,6%. Увеличение на цените е регистрирано при производството на текстил  и изделия от текстил, без облекло - с 1,1%, на химични продукти, както и на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с по 0,7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 14,6% в сравнение с година по-рано. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 30,3%, в преработващата промишленост - с 1,4%, и в добивната промишленост - с 0,2%.

Спрямо ноември 2022 г. значително намаление на цените в преработващата промишленост е регистрирано при: производството на химични продукти - с 22,2%, на основни метали - със 7,9%, и при производство на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5,3%.

Ръст на цените е отчетен при: производството на тютюневи изделия - с 58,6%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 14,2%, и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 10,6%.

Индексът на цените на производител на международния пазар нараства с 0,3% през ноември спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2022 г. се наблюдава намаление с 4,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още