IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната се свива за седми пореден месец

Окончателният общ PMI индекс на HCOB достига 47,6 пункта през декември

14:28 | 04.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бизнес активността в еврозоната е продължила да се свива и в края на 2023 г. на фона на постоянен спад в доминиращата индустрия на услугите, показа проучване в четвъртък, цитирано от Ройтерс. Това сигнализира, че икономиката на блока е изпаднала в рецесия.

Окончателният общ индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB, събиран от S&P Global и считан за добър показател за цялостното състояние на икономиката, е бил ревизиран във възходяща посока през декември. Последният резултат съвпада с ноемврийското ниво от 47,6 пункта и е малко над предварителната оценка за 47 пункта. Индексът обаче остава под границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада за седми пореден месец.

Това показва, че икономиката на блока, която се сви с 0,1% през третото тримесечие на 2023 г., вероятно го е направила и през последното тримесечие, което отговаря на определението за рецесия.

PMI индексът при услугите се е повишил до петмесечен връх от 48,8 пункта спрямо 48,7 пункта през ноември.

„При услугите все още не се наблюдава рецесия, но липсват и ясни сигнали, които да сочат предстоящо завръщане към стабилна експанзия“, заяви Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank.

„Общият PMI... все още сигнализира за рецесия в еврозоната“, добави той, като допълни, че икономическите му изчисления сочат вероятно свиване през четвъртото тримесечие.

Въпреки че спадът в търсенето на услуги отслабва леко миналия месец и индексът за новите бизнеси се покачва до петмесечен връх от 47,1 пункта през декември, той остава под границата от 50 пункта за шести пореден месец.

Резултатите се доближават до тези от друго проучване във вторник, което показа, че фабричната активност в еврозоната се е свила през декември за 18-и пореден месец, приключвайки 2023 г. вяло.

Въпреки признаците за допълнително забавяне при търсенето общите производствени цени са се увеличили с най-бързия си темп от юни насам, сигнализирайки, че инфлацията ще остане над целта на Европейската централна банка от 2% в краткосрочен план.

„Предвид стагнацията в сектора на услугите е впечатляващо, че доставчиците на услуги успешно прехвърлят част от нарастващите си разходи за ресурси към клиентите“, добави де ла Рубия.

Общите нагласи за предстоящата година са се подобрили. Съставният индекс за бъдещата продукция се повиши до седеммесечен връх от 57,6 пункта миналия месец от 56 пункта през ноември.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още