IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната вероятно е изпаднала в рецесия през есента

Това показват данните за PMI индекса в зоната, като отчитат 18-и пореден месечен спад

14:52 | 02.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фабриките в еврозоната са завършили 2023 г. със затруднения. Декември е бил и 18-и пореден месец със спад на активността, сочат данните от проучване, цитирано от Ройтерс, което не дава големи надежди за предстоящо силно възстановяване на икономиката, която вероятно е изпаднала в рецесия.

Окончателните резултати от проучването на HCOB за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната, събирани от S&P Global, показват известно подобрение до 44,4 пункта през декември от 44,2 пункта през ноември, но остават значително под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването.

Предварителните данни показваха, че показателят е останал без промяна от ноември.

Индексът, измерващ продукцията, който е част от съставния PMI индекс, считан за добър показател за икономическото състояние, е спаднал до 44,4 пункта през декември от отчетените през ноември 44,6 пункта, но е останал по-висок от очакваните 44,1 пункта.

Тази отрицателна тенденция при резултатите подсказва сериозно свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната през последното тримесечие, смята главният икономист на Hamburg Commercial Bank Сайръс де ла Рубия. Икономиката на блока се е свила с 0,1% през третото тримесечие според официалните данни, така че още едно тримесечие със спад би означавало, че е налице рецесия.

„На фона на непрекъснатия спад във фабричния сектор на еврозоната, резултатите от PMI проучването през декември показват слабо подобрение спрямо ноември. Това очертава мрачна картина за еврозоната и загатва, че еврозоната е навлязла в рецесия през третото тримесечие“, заяви де ла Рубия.

Еврозоната вероятно ще изпадне в кратка и плитка зимна рецесия, установи проучване на Ройтерс от началото на декември .

Спадът при новите поръчки се е забавил умерено миналия месец, но е останал под границата от 50 пункта, както беше през цялата 2023 г. Подиндексът, измерващ поръчките, се е повишил до 42 пункта през декември от 41,5 пункта месец по-рано.

„Слабостта при новите поръчки отразява мрачната тенденция, отстъпвайки почти толкова бързо, колкото и през ноември“, добави де ла Рубия.

Част от активността през декември се дължи и на финализирането на стари поръчки, сочи индексът на натрупаната работа и подсказва, че производителите не очакват скорошен обрат, а фабриките съкращават служителите си за седми пореден месец.

Отделен доклад показа, че опитите на британския фабричен сектор да се върне към растеж също са били неуспешни, тъй като продукцията и заетостта са намалели по-рязко през декември в сравнение с предходния месец.

Окончателните резултати на индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор на S&P Global/CIPS показват спад до 46,2 пункта през декември, слагайки край на тримесечната възходяща тенденция. За сравнение, през ноември индексът беше на ниво от 47,2 пункта. Показателят е останал и под границата от 50 пункта за 17-и пореден месец.

Британският производствен сектор понесе основната тежест от повишаването на разходите по заемите. За разлика от него, предварителните данни показаха, че много по-големият сектор на услугите в страната е отбелязал най-силния си ръст от шест  месеца.

Роб Добсън, директор в S&P Global Market Intelligence, заяви, че спадът при новите поръчки във фабриките се наблюдава на вътрешния и експортния пазар, особено в Европейския съюз, а доверието в сектора е най-ниското от година насам.

Според него свиването при складовите наличности, поръчките и заетостта отразява предпазливия подход на производителите по отношение на разходите.

"Предвид високите лихвени проценти и кризата с разходите за живот, които потискат търсенето, перспективите за производителите през следващите месеци определено ще бъдат мрачни", каза Добсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още