IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната и ЕС прави още една крачка към целта през януари

Според предварителни оценки инфлацията у нас е спаднала с 1 процентен пункт от нивото си през декември

13:26 | 22.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската статистическа служба Евростат потвърди предварителните си оценки, показващи, че годишният темп на инфлация в еврозоната се е забавил до 2,8% през януари 2024 г. от 2,9% през декември. Година по-рано ръстът на цените беше на ниво от 8,6%.

Инфлацията в Европейския съюз също е спаднала до 3,1% на годишна база през януари 2024 г. от  3,4% месец по-рано. Миналата година по същото време тя достигна 10,0%.

Базисната инфлация в еврозоната, която изключва волатилните компоненти като храните и енергоизточниците, се е забавила до 3,3% през януари и е била с 0,1 пр.п. по-ниска, отколкото през декември.

Сред отделните компоненти в зоната с единна валута, най-голям ръст отново отчитат цените на храните, алкохола и тютюневите изделия – от 5,6 на сто спрямо нивото от 6,1% през декември, следвани от услугите с ръст от 4,0%, като при тях не се наблюдава промяна спрямо декември.

Инфлацията при неенергийните индустриални стоки също се забавя до 2,0% спрямо 2,5% месец по-рано.

Цените на енергоизточниците са продължили да спадат, макар и по-бавно, с 6,3% през януари спрямо 6,7% през декември.

На месечна основа цените и в двата блока са се понижили – с 0,4% в еврозоната и с 0,2 на сто.

От държавите членки на ЕС с най-ниски темпове на инфлация на годишна база се открояват Дания, Италия (и двете с по 0,9%), Латвия, Литва и Финландия (всички с по 1,1%). Най-висока остава инфлацията в Румъния (7,3%), Естония (5,0%) и Хърватия (4,8%). В сравнение с декември годишният темп се е забавил в петнадесет държави членки, останал е стабилен в една и се е ускорил в единадесет.

Годишен темп на инфлацията в отделните държави членки на ЕС. Графика: Евростат Годишен темп на инфлацията в отделните държави членки на ЕС. Графика: Евростат

Според предварителни оценки годишният ръст на цените в България се е охладил до 4% през януари – с 1 процентен пункт под нивото от декември.

През януари най-голям принос за годишния темп на инфлация в еврозоната са имали услугите (1,73 процентни пункта) следвани от храните, алкохола и тютюна (1,13 пр.п.), неенергийните промишлени стоки (0,53 пр.п.). Цените на енергоизточниците са изтрили 0,62 пр.п. от общата инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още