IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Финландия очаква рецесията да се задълбочи през 2024 г.

Прогнозите на регулатора показват, че брутният вътрешен продукт на скандинавската страна ще се свиe с 0,5% тази година, последвано от леко възстановяване през 2025 г.

11:41 | 15.03.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Финландия вероятно ще се свие с повече и по-рано от прогнозираното, тъй като рецесията, която започна миналата година, ще продължи и през 2024 г., предупреждава централната банка на скандинавската страна, цитирана от Bloomberg.

Регулаторът сега очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на Финландия да намалее с 0,5% през 2024 г., удължавайки миналогодишния спад от 1%, става ясно от последните му прогнози, публикувани в петък. През декември той прогнозира, че икономиката ще се свие с 0,2% през тази година.

По-мрачната краткосрочна перспектива подчертава трудностите, пред които е изправена най-северната икономика в еврозоната. Усложнявайки последиците върху потреблението от ускорената инфлация и кредитните разходи, търсенето от нейните ключови експортни партньори – като Германия и Швеция – също е отслабнало.

Възстановяването на частното потребление ще доведе до възстановяване на икономиката през 2025 г., изтъква централната банка. Покачването ще се случи „малко по-бързо“, отколкото се наблюдаваше преди три месеца, добавят от регулатора.

Икономиката вероятно ще нарасне с 1,7% през 2025 г., последвана от 1,5-процентен ръст през 2026 г.

„Рецесията вече достигна най-ниската си точка и очакваме растежът да се възобнови тази година, тъй като покупателната способност на домакинствата се засилва и започваме да виждаме възстановяване на общото доверие в икономиката“, коментира Мери Обстбаум, ръководител на отдела за прогнозиране към централната банка.

Все пак геополитическото напрежение и упорито високата инфлация в еврозоната могат да подкопаят този сценарий и да удължат рецесията, докато рисковете на жилищния пазар може да замъглят още повече перспективите, се предупреждава в доклада на регулатора. Нови протести и стачки, които вече накараха бизнеса да предупреди за намалени печалби през първото тримесечие, също биха могли да подхранят несигурността.

Пробизнес ориентираното правителство на премиера Петери Орпо се сблъска с негативна реакция в лицето на синдикатите през последните месеци заради предложените съкращения на обезщетенията и плана за ограничаване на стачките. Правителството казва, че плановете имат за цел да създадат 100 хил. работни места и да коригират влошаващите се публични финанси, както и да подобрят конкурентоспособността на Финландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
wart
преди 1 месец
Епохата на евтините Руски енергийни ресурси приключи , сега за Финландия започват тежките години само от туризма печелеше милиони . Сега всички КПП са затворени по нареждане на Световната сг...ан наречена Америка като им обеща унищожавайки Русия ще си поделят огромните природни ресурси . Но обещание е друго реалностт е съвсем друга , Путин ясно и точно каза " Свят без Русия не е възможно " което означава ,че никога да не се надяват, че войната могат да спечелят, ядрената им триада е в пъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още