IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия расте по-малко от очакваното през март

Според отделни данни продажбите на дребно в страната са се свили през февруари

11:40 | 28.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на безработните в Германия се е увеличил по-малко от очакваното през март, показаха данни на Федералната служба по труда в четвъртък.

Агенцията обяви, че броят на лицата без работа се е увеличил с 4000 до сезонно коригираните 2,719 млн. души, съобщава Ройтерс. Анализатори, анкетирани от медиата, очакваха ръст от 10 хил. души.

Сезонно коригираната безработица остава без промяна на ниво от 5,9%.

„Икономическият спад все още има влияние върху пазара на труда. Като цяло обаче пазарът на труда се справя сравнително добре“, заяви ръководителят на службата Андреа Налес.

През март са били регистрирани 707 хил. свободни позиции в бюрата по труда, което е със 70 хил. по-малко спрямо година по-рано.

Отделни данни показаха, че продажбите на дребно в страната неочаквано са се свили през февруари. Това разбива надеждите, че частното потребление може да помогне на най-голямата икономика в Европа да се възстанови през първото тримесечие.

Продажбите на дребно са намалели с 1,9% в сравнение с предишния месец в реално изражение. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 0,3% за февруари.

„Вероятно дотук бяхме с положителния ръст за първото тримесечие. Тъй като индустриалното производство натежава на брутния вътрешен продукт, надеждите бяха, че частното потребление ще компенсира“, коментира главният икономист на VP Bank Томас Гицел.

Продажбите на храни на дребно са намалели с 1,7% в реално изражение спрямо януари. Нехранителният бизнес се е свил с 1,0%, а продажбите по интернет и пощата – с 2,8%.

Германското потребителско доверие е потиснато въпреки забавящата се инфлация, тъй като несигурността остава висока. Проучване на GfK и Nuremberg Institute for Market Decisions (NIM) прогнозира съвсем лек в доверието за април – до -27,4 пункта от -28,8 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още