IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското бизнес доверие се подобрява през март

Въпреки това страната едва ли ще избегне нова рецесия, според анализатори

13:01 | 22.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германското бизнес доверие се подобрява през март, като надхвърля очакванията, според данни на института Ifo, цитирани от „Ройтерс“.

Подобрението обаче вероятно не е достатъчно, за да попречи на най-голямата икономика в Европа да изпадне в нова рецесия, посочва агенцията.

Институтът Ifo съобщи, че неговият индекс на бизнес климата достига 87,8 през март в сравнение с консенсусните 86 пункта, прогнозирани от анализатори в анкета на „Ройтерс“.

„За германската икономика проблясва светлина на хоризонта“, коментира президентът на Ifo Клеменс Фуест.

Очакванията на компаниите са по-малко песимистични през март и оценките за текущата бизнес ситуация също се подобряват, показват резултатите от проучването.

„Силното подобрение в бизнес климата на Ifo ни дава надежда“, казва Йорг Кремер, главен икономист в Commerzbank. Според него забавящият ефект от увеличенията на лихвите и цените на енергоносителите започват да избледняват.

„Въпреки това, краят на рецесията през лятното полугодие не трябва да се бърка с истински подем“, предупреждава Кремер.

Очаква се Германия да влезе в нова техническа рецесия през първото тримесечие на тази година, след като икономиката на страната се сви с 0,3% през последното тримесечие на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още