IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната инфлация в Токио се забавя леко през март

Фабричното производство през февруари обаче се е свило

10:52 | 29.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основната инфлация в японската столица се е забавила през март, а фабричното производство неочаквано се е свило през предишния месец, засилвайки несигурността около това колко скоро Японската централна банка (ЯЦБ) може да повиши основните лихви отново, след като сложи край на радикалните си парични стимули, съобщава Ройтерс.

Серията слаби сигнали в икономиката може да накара централната банка да забави следващото си повишение и да даде на инвеститорите извинение да продължат с продажбите на йената, поддържайки натиска върху японските власти да се намесят на пазара, за да подкрепят валутата.

Основният индекс на потребителските цени в Токио – ранен индикатор за данните на национално ниво, се е повишил с 2,4% през март на годишна база, съвпадайки с медианната пазарна оценка и забавяйки се минимално от нивото от 2,5% през февруари.

Отделен индекс, който изключва ефекта на пресните храни и горивата, смятан за по-широк индикатор за тенденцията при цените, също показва забавяне на инфлацията до 2,9% през март от 3,1% през февруари, показаха данни от петък.

Макар че основната инфлация все още е над целта на централната банка от 2%, забавянето подчертава как натискът на цените в Япония все още идва предимно от разходите за суровини, а не от стабилното местно търсене.

Отделни данни показаха, че фабричното производство в Япония се е свило с 0,1% през февруари на месечна база спрямо медианна пазарна прогноза за ръст от 1,4%.

Производителите, анкетирани от Министерство на икономиката, търговия и индустрията, очакват производството да се увеличи с 4,9% през март и с 3,3% през април, показа докладът.

Данните може да доведат до предпазливост от страна на ЯЦБ при допълнителни увеличения на лихвите, след като сложи край на 8-годишната си политика на отрицателни лихви миналата седмица.

Въпреки повишаването на лихвите очакванията, че ЯЦБ ще се забави в последващи подобни стъпки, тласнаха йената до 34-годишно дъно спрямо долара тази седмица, предизвиквайки устни предупреждения от страна на властите срещу прекаленото отслабване на валутата.

Въпреки че слабата йена увеличава печалбата за японските износители, тя вреди на домакинствата и търговците на дребно, като повишава разходите за внос на суровини и гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още