IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските власти засилват предупрежденията си след срив на йената до 34-годишно дъно

Инвеститорите се противопоставят на двудневните опити на японското правителство да забави по-нататъшния спад на йената

08:50 | 27.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Стойността на йената се срина спрямо долара в сряда, достигайки най-ниското си ниво от 34 години и значително увеличавайки риска от пазарна интервенция от страна на японските власти, съобщава Financial Times.

Финансовият министър Шуничи Сузуки засили предупрежденията си в сряда, заявявайки, че правителството „няма да изключи никакви стъпки срещу прекомерни движения“ на йената.

Валутата поевтиня до 151,94 йени за долар в сутрешната търговия, като инвеститорите се противопоставиха на двудневните опити на японското правителство да забави по-нататъшния спад на йената.

Поевтиняването напоследък се случва въпреки решението на централната банка да се отдалечи от ултрахлабавата си парична политика, което някои анализатори очакваха да наложи възходящ натиск върху йената.

Японската централна банка (ЯЦБ) миналата седмица повиши основните лихви за пръв път от 2007 г. насам и се отказа от противоречивата политика на отрицателни лихви, наложени през 2016 г.

Гуверньорът Казуо Уеда обаче сигнализира, че разходите за заеми няма да се повишат рязко, тъй като инфлационните очаквания все още не са фиксирани на целта от 2%. Коментарите му отслабиха валутния курс допълнително, тъй като инвеститорите продължават да залагат на широка разлика в лихвите между Япония и САЩ, въпреки че Федералният резерв планира да намали лихвите тази година.

Някои валутни анализатори смятат, че японските власти са определили ниво от 152 йени за долара като червена линия, която ще предизвика директна интервенция. През септември и октомври 2022 г. Япония се намеси директно, за да подкрепи йената за първи път от края на 90-те години.

Японски финансови служители са заявили в частни разговори с анализатори, че не вярват, че скорошното отслабване на йената е оправдано от историческия ход на ЯЦБ и че спадовете представляват спекулативни пари, тестващи решимостта на властите.

„Рискът е, че ако има интервенция сега, тя казва на пазара, че има твърда линия, която властите ще защитят, и приканва пазара да тества това“, казва Бенджамин Шатил, валутен стратег в JPMorgan в Токио.

Тази седмица висшият служител по валутната политика на Япония Масато Канда предупреди спекулантите срещу по-нататъшни опити за разпродажба на йената и каза, че властите разглеждат „всички опции“.

Според Юджиро Гото, главен валутен стратег в Nomura, езикът, използван от властите, и тяхното характеризиране на последните валутни движения като "спекулативни" може да се тълкуват като по-директно предупреждение към пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още