IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Китай е нараснала стабилно през първото тримесечие

Данните за март обаче показват известна загуба на инерцията в промишленото производство и потреблението

08:31 | 16.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Икономиката на Китай е отбелязала по-бърз от очакванията ръст през първото тримесечие, сочат публикувани във вторник данни. Те дават известно успокоение на властите в усилията им да затвърдят растежа на фона на продължително отслабване на имотния сектор и растящия дълг на местните власти, пише Ройтерс.

Правителството обяви фискални мерки и такива, свързани с паричната политика, в стремежа си да постигне амбициозната според анализатори цел за растеж през 2024 г. от около 5%. Те отбелязват, че миналогодишният ръст от 5,2% вероятно е бил подкрепен от възстановяването от Covid през 2022 г.

Икономиката на Китай надмина очакванията. Графика: Bloomberg LP Икономиката на Китай надмина очакванията. Графика: Bloomberg LP

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 5,3% през януари-март спрямо година по-рано, сочат данни на Националното статистическо бюро. Той надмина с лекота очакванията на анализатори, участвали в допитване на Ройтерс за растеж от 4,6% и е малко по-бърз спрямо ръста от 5,2 на сто предходните три месеца.

На тримесечна база брутният вътрешен продукт (БВП) се е повишил с 1,6% през първото тримесечие, над прогнозата за ръст от 1,4 на сто.

Втората по големина икономика в света не успява да постигне силен и устойчив скок след Covid, обременена от продължителното забавяне на имотния пазар, растящите дългове на местните власти и слабите разходи на частния сектор.

Fitch понижи перспективите си за кредитния рейтинг на Китай на негативни миналата седмица, като посочи рискове за публичните финанси в момент, когато Пекин насочва още средства към инфраструктура и високотехнологично производство в усилията си да се откъсне от имотния сектор.

Правителството разчита на строителството на инфраструктура – много използван похват, за да подкрепи икономиката, докато потребителите остават притеснени за разходите си, а бизнесът страда от липса на доверие, за да расте.

Потребителската инфлация в Китай се охлади повече от очакваното през март, а дефлацията при производствените цени се запази, което показва вяло местно търсене и засили пазарните призиви за още стимули в подкрепа на търсенето.

Икономиката започна стабилно тази година, но данните за износа, потребителската инфлация и банковото кредитиране през март показаха, че инерцията може отново да бъде прекъсната.

Отделни данни за заводското производство и продажбите на дребно, които бяха публикувани едновременно с данните за БВП, също показаха, че инерцията се забавя.

През март промишленото производство е нараснало с 4,5% спрямо година по-рано в сравнение с прогнозирано покачване от 6% и ръст от 7 на сто през януари-февруари.

Инерцията на растежа в Китай се забавя през март. Графика: Bloomberg LP Инерцията на растежа в Китай се забавя през март. Графика: Bloomberg LP

Продажбите на дребно, които са показател за потреблението, са се повишили с 3,1% на годишна база през март спрямо прогноза за ръст от 4,6%. Това е забавяне спрямо покачването с 5,5% през януари-февруари.

Инвестициите във фиксирани активи са се увеличили с 4,5% на годишна база през първите три месеца на 2024 г. спрямо очаквания за ръст от 4,1 на сто. Те се разшириха с 4,2% през януари-февруари.

Предизвикателства

Кризата в имотния сектор е голяма спирачка за китайската икономика, тъй като влияе на доверието на бизнеса и на потребителите, на инвестиционните планове, решенията за наемане на хора и цените на акциите.

Китайската народна банка обеща да засили подкрепата за икономиката тази година. Анализатори очакват банката да понижи отново лихвените проценти и съотношението на задължителните резерви на банките.

Китайските домакинства са внимателни в разходите. Графика: Bloomberg LP Китайските домакинства са внимателни в разходите. Графика: Bloomberg LP

В момент, когато Федералният резерв и централните банки на други развити икономики не бързат да пристъпят към намаляване на лихвите, Китай може да премине през по-дълъг период на вял ръст на износа, още един удар за надеждите на държавните ръководители за силно възстановяване на икономиката.

Към предизвикателствата се прибавя и това, че властите в Китай трябва да се справят с продължаващото напрежение със САЩ заради търговията, технологиите и геополитиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още