IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежки милиардери емигрират в Швейцария, техните банкери - също

Някои от водещите кредитори в Норвегия откриват представителства в големи швейцарски градове

11:16 | 19.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Значителните ръстове на богатството и данъците върху дивидентите, въведени от лявото правителство в Норвегия, карат десетки богаташи от скандинавската страна да се установяват в друга просперираща планинска страна на юг, пише Bloomberg.

Сега техните банкери също поглеждат към Швейцария.

DNB Bank, най-големият кредитор в страната, планира да открие представителство с двама служители, говорещи норвежки, в Цюрих с фокус върху услуги за частното банкиране. Инвестиционната банка Arctic Securities също създава представителство в най-големия швейцарски град с надеждата да разшири бизнеса си с дълг с висока доходност. Друга скандинавска банка, ABG Sundal Collier, установява филиал в Люцерн, обслужващ основно клиенти в областта на корпоративните финанси.

„Стратегията ни е да следваме клиентите си“, казва Халгеир Холуп, управляващ директор на подразделението на DNB в Люксембург, след като кредиторът получи одобрение за представителството от местния финансов регулатор Finma. „Важно е да имаме няколко души с физическо присъствие само за да подобрим отношенията с клиентите“.

Плановете на банкерите да се насочат на юг са сигнал, че малката, но значителна миграция на богати предприемачи може да стане постоянна, затвърждавайки статута на Швейцария на убежище с ниски данъци. Норвежките кредитори, които преследват съществуващите си клиенти, ще трябва да се конкурират с банки като UBS Group и Julius Baer Group за техния бизнес в новата среда.

82 богати норвежци с общо нетно състояние от около 46 млрд. крони (4,3 млрд. долара) са напуснали страната през 2022-2023 г., като 34 са си отишли само миналата година, сочат данни на финансовото министерство. Над 70 от тях са се установили в Швейцария, съобщи бизнес изданието Dagens Naeringsliv през януари.

Съгласно споразумение за двойно данъчно облагане между двете страни, едни от малкото в Европа, които са избрали да запазят данък върху богатството, норвежките емигранти, които отговарят на условията, могат да платят определена сума на швейцарските власти, за да избягат от режима в родината си. Данъците в Швейцария варират по кантони, но като цяло се равняват на значително по-малък процент от богатството и доходите, отколкото в повечето други страни в Европа.

Преместването от фиордите към Алпите набира скорост. Графика: Bloomberg LP Преместването от фиордите към Алпите набира скорост. Графика: Bloomberg LP

Arctic, която се възползва от растящото търсене на скандинавски корпоративни облигации с висока доходност, се стреми да се възползва от тенденцията, като се приближи до клиенти в региона, казва Киетил Бакен, ръководител на стратегията на компанията. Същевременно в момент, когато норвежки инвеститори и предприемачи се установяват в Швейцария, „естествена стъпка е“ да оперираме до тях, за да развиват отношения, допълва Бакен. Той самият също планира да отвори офис този месец и има амбиции за разширяване в идните години.

„Това са много норвежци, които вероятно можем да покрием, като изпращаме хора там ежеседмично. Но това, което правим много успешно – скандинавски облигации с висока доходност за германски и други компании, ще изисква да бъдем по-близо до тях. Това е основният бизнес за нас“, отбелязва Бакен.

Политическо недоволство

В офиса на ABG Sundal Collier в Люцерн старши партньорът Петер Страуме обхваща клиенти предимно в технологичната, медийната и телекомуникационната индустрия, съобщи говорител на компанията. Банката предлага услуги в областта на корпоративните финанси и консултации, а също и проектно финансиране и частно банкиране.

Вече възникна политическо недоволство заради плановете на DNB за преместване. Кари Елизабет Каски, депутат от Социалистическата левица, заяви, че кредиторът, където правителството има най-големия дял, „не трябва да консултира норвежци как да избягат от данъците за общността“.

Кабинетът на премиера Юнас Гар Стьоре повиши данъка върху богатството с 55%, коригиран към инфлацията, съобщава мозъчният тръст с частно финансиране Civita. Данъчните постъпления от имущество, включително данъци върху дивидентите, са възлезли на 65 млрд. крони миналата година спрямо 38 млрд. през 2021 г., съобщи институтът. В същото време назначеният от правителството комитет за данъчни консултации предложи през 2022 г. понижаване на данъка върху богатството и повишаване на прага за данъка, за да се намалят вредните последици.

За Холуп от DNB няма признаци сред клиентите му в Швейцария, че след като пристигнат и се установят там, ще са особено склонни да се върнат, дори политиката да се промени. Има много сходства с Норвегия като природата и в същото време това е „страна, която наистина работи“, коментира той.

„Те вече са въвлечени в бизнеса в Швейцария, тъй като са иновативни и нетърпеливи хора“, казва Холуп. „Вече започнаха да търсят инвестиции, например, независимо дали става дума за покупка на жилищен или бизнес имот, и започнаха да установяват швейцарски компании. Така че това е двоен проблем – загуба на данъчни постъпления за Норвегия и риск значителен мозъчен капитал да е напуснал страната“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още