IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P Global Ratings понижи с една степен кредитния рейтинг на Израел

Оценката на агенцията ще бъде преразгледана отново на 10 май

11:11 | 19.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

S&P Global Ratings се присъедини към Moody's Investors Service и понижи кредитния рейтинг на Израел заради ескалацията на геополитическите рискове в Близкия изток.

S&P определи с една стъпка по-нисък рейтинг на страната на ниво А+ с негативна перспектива. Рейтингът ще бъде преразгледан отново на 10 май, съобщава Bloomberg.

Решението на агенцията беше огласено часове преди Израел да нанесе ответен удар срещу Иран. Преди една седмица Техеран осъществи бараж с ракети и дронове срещу Израел заради предполагаем израелски удар по комплекса на иранското консулство в Дамаск, Сирия, в началото на този месец.

„Засилването на противопоставянето с Иран увеличава многократно геополитическите рискове за Израел“, казват от S&P. По-широк регионален конфликт вероятно ще бъде избегнат, но войната на Израел и групировката „Хамас“, която действа в Ивицата Газа, ще продължи през 2024 г., допълва се в съобщението.

И трите големи рейтингови агенции отправят предупреждения за кредитния рейтинг на Израел от началото на войната с „Хамас“, която започна на 7 октомври 2023 г. Бойните действия изтощават хазната на страната.

През февруари от Moody's първи понижиха кредитния рейтинг на Израел, докато Fitch Ratings го запази на ниво А+.

Понижаването на рейтинга може да увеличи натиска върху облигациите на Израел и шекела, който падна с почти 5% спрямо долара тази година. Разходите за хеджиране срещу загуби в шекели се увеличават, а трейдърите се подготвят за възможна ескалация на конфликта.

„Сега, когато геополитическите отношения се влошават и военният бюджет ще продължи да действа за продължителен период от време, понижаването на рейтинга с една степен и запазването на негативната перспектива е повече от оправдано“, коментира Брендън Маккена, специалист по развиващите се пазари и валутен стратег в Wells Fargo & Co. в Ню Йорк.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Доходността по 10-годишните облигации на Израел вероятно ще се повиши до 5% и шекелът ще бъде изправен пред натиск на фона на понижението на рейтинга, допълва Маккена.

S&P прогнозира, че общият държавен дефицит на Израел ще се разшири до 8% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2024 г. заради разходите за отбрана. Очакванията са големите дефицити да се задържат в средносрочен план, а нетният общ държавен дълг - да достигне връх от 66% от БВП през 2026 г., прогнозират от S&P.

Платежният баланс на Израел остава ключова силна страна, движена от десетилетните излишъци по текущата сметка, казват още от S&P.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още