IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в добива на въглища повдига въпроси относно икономическото съживяване на Полша

Промишленото производство в най-зависимата от въглищата страна в ЕС е спаднало с 6% през март спрямо същия месец преди година

22:47 | 22.04.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индустриалното производство на Полша отчете най-големия си спад от април 2023 г., което се дължи отчасти на по-слабото производство на въглища, намалявайки перспективите за икономическия растеж, пише Bloomberg.

Промишленото производство в най-зависимата от въглищата страна в Европейския съюз (ЕС) е спаднало с 6% през март спрямо същия месец преди година, докато икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха свиване от 2,2%.

Добивът на въглища междувременно се е понижил с 25,9%, докато производството на електрически уреди е намаляло с 29,1% спрямо същия период на миналата година.

Анализаторите на Bank Pekao SA изтъкват, че данните могат да се разглеждат като „огромен спад“ на индустриалното производство. Моника Куртек, главен икономист в Bank Pocztowy SA, казва, че сега изглежда „нереалистично“ брутният вътрешен продукт (БВП) на Полша да се увеличи през първото тримесечие с 2% или повече — добавяйки, че растежът сега се очаква да бъде между 1% и 1,5% на годишна база.

Икономистите на Bank Millennium SA определят спада в производството като „краткосрочно смущение“, което е малко вероятно да промени перспективите за паричната политика. Въпреки че тяхната прогноза за растеж от 2,3% на БВП за първото тримесечие вероятно ще бъде пропусната, съживяването остава „основният сценарий“ за следващите тримесечия.

„Поради ускорената основна инфлация, както и високия ръст на заплатите, централната банка ще запази лихвените проценти непроменени през следващите месеци“, изтъкват от Bank Millennium.

Промишленото производство в Полша се понижава с повече от очакваното през март. Графика: Bloomberg Промишленото производство в Полша се понижава с повече от очакваното през март. Графика: Bloomberg

Полша е произвела 64% от електроенергията си чрез изгаряне на въглища през първото тримесечие, което е спад от 68% спрямо същия период на миналата година. Междувременно производството на слънчева енергия скача с 40% през март на годишна база, ограничавайки търсенето на изкопаеми горива, показват данни, взети от оператора на електрическата мрежа на страната.

Последните подробни данни за февруари показват, че резервите от въглища в страната са се увеличили над два пъти в сравнение със същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
franciscaturquoise
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още