IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша гори по-малко въглища, подкрепена от зелените централи

Цената на електроенергията в първите два месеца на годината намаля до най-ниските нива от 2021 г. насам

14:20 | 01.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В първите два месеца на годината полските производители на електроенергия, най-зависимите от въглищата в Европейския съюз (ЕС), са произвели с 2% повече електроенергия, пише в коментар колумнистът на Ройтерс Гевин Макгуайър, позовавайки се на статистиката на Ember. Делът на въглищата обаче намалява - въглищните мощности са произвели 16,35 тераватчаса за първите два месеца на годината, което е с 9,2% намаление спрямо същия период на 2023 година и най-ниското ниво за този период на годината от 2015 година насам.

В страната има бум на зелената енергия, което намаля цената на електроенергията в първите два месеца на годината до най-ниските нива от 2021 година насам. Заради по-малкото изгорени въглища емисиите въглероден диоксис са с 1,3 млн. тона по-малко на годишна база. Замърсяването на въздуха с фини прахови частици намалява с 6,6% за същия период от време.

Делът на въглищата в енергийния микс на Полша към края на февруари се понижава до 59,8% спрямо 63,7% през цялата 2023 година.

През първите два месеца страната е разчитала на природен газ за производството на електронерегия - газовите централи са произвели с 27% повече електроенергия до 2,87 тераватчаса, но като цяло производството от изкопаеми горива намалява с 4,4% към края на февруари.

Реалната подкрепа идва от бързоразвиващия се зелен сектор - производството на вятърните централи се увеличава с 23,5% до рекордните 5,78 тераватчаса. Соларните панели също отчитат рекордно производство - до 0,9 тераватчаса, което е увеличение от 40 на сто.

Енергийният сектор на Полша е силно зависим от въглищата и за да изпълни целите на зеления преход, в страната решиха да изградят първите ядрени реактори. Паралелно обаче започна да се развива и зелената енергия. Очакванията са за допълнително намаляване на дела на въглищата през летните месеци, когато новоинсталираните соларни мощности могат да произвеждат по 2 тераватчаса електроенергия на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още