IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия повиши прогнозата си за икономическия растеж въпреки санкциите

Брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с 2,8% тази година, заяви министърът на икономиката

18:51 | 23.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руското министерство на икономиката повиши прогнозата си за растеж през 2024 г. въпреки санкциите наложени от Запада заради войната в Украйна, предаде Bloomberg.

„Брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с 2,8% тази година“, заяви министърът на икономиката Максим Решетников на заседание на правителството във вторник. По-рано бе прогнозиран икономически подем от 2,3 на сто.

„Основният фактор за растеж остава вътрешното потребителско и инвестиционно търсене“, каза още Решетников. Очаква се увеличението на продажбите на дребно да достигне 7,7% в реално изражение тази година спрямо отчетените 6,4 на сто през 2023 г.

Настоящата прогноза за брутния вътрешен продукт следва ръста от 3,6% през миналата година, който също надхвърли очакванията на Министерството за разширяване от 2,8%. Данните са резултат от решението на Кремъл да вложи огромни разходи в отбранителната индустрия и да разходва пари в защита на вътрешния бизнес.

Този месец Международният валутен фонд преразгледа оценката си за растежа на руския БВП с 0,6 процентни пункта нагоре до 3,2%, наричайки го „значителна“ промяна.

„Руската икономика не само се адаптира към новите външноикономически условия, но и демонстрира способността да се развива устойчиво“, се казва в прогнозата на Министерството на икономиката.

Решетников посочи, че инфлацията в страната вероятно ще се забави до 5,1% до края на тази година, все още над целта на централната банка от 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 седмица
супер, ще има яйца на корем за великден! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още