IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Австралия се ускорява и предполага задържане на по-високите лихви

Индексът на потребителските цени се е повишил с 3,6% спрямо година по-рано

12:37 | 24.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Австралия се ускорява по-бързо от очакваното през първите три месеца на 2024 г. Това предполага, че ценовият натиск се оказва по-сериозен и централната банка на страната вероятно ще задържи лихвените си проценти на 12-годишен връх още известно време, предаде Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 3,6% спрямо година по-рано, надхвърляйки прогнозата за ръст от 3,5 на сто, показват правителствени данни в сряда. Внимателно наблюдаваният измерител на основната инфлация се е повишил с 4%, също по-високо от прогнозата и доста над целта на централната банка на Австралия от 2-3%.

От Вашингтон до Уелингтън потребителските цени се оказват по-трудни за сваляне до целта от 2 на сто, отколкото инвеститорите очакваха в началото на годината. Данните от сряда идват след тези за заетостта, които показват, че пазарът на труда в Австралия все още е затегнат.

Всичко това ще бъде включено в актуализираните прогнози на централната банка, които ще бъдат публикувани на 7 май. Тогава ще бъде взето решение и дали финансовата институция ще промени паричната си политика, като намаляването на лихвените проценти изглежда все по-малко вероятно.

Централните банкери напоследък изразяват загриженост и за непостоянството на цените на услугите в Австралия.

Докладът показва още, че на тримесечна база с най-голям принос за ускоряването на инфлацията в Австралия са образованието с ръст на цените от 5,9%, здравеопазването с ръст от 2,8% и жилищата с поскъпване от 0,7 на сто. Цените на наемите продължават да се увеличават с най-бързия темп от 15 години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още