IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на бизнеса в Германия достига едногодишен връх

Най-голямата европейска икономика постепенно се възстановява

14:48 | 24.04.24 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Довеерието на германския бизнес се подобрява до най-високото си ниво от една година насам, което затвърждава последните признаци, че най-голямата европейска икономика излиза от двегодишния период на трудности, предаде Bloomberg.

Показателят за очакванията на института Ifo се повишава до 89,9 пункта през април спрямо ревизираните 87,7 пункта през предходния месец. Това надхвърли прогнозата от 88,9 пункта в проучване сред анализатори. Показателят за текущите бизнес условия също се увеличава.

"Настроенията сред компаниите в Германия се подобриха", коментира президентът на Ifo Клеменс Фуст. "Те са по-удовлетворени от текущата си дейност. Очакванията им също се покачват. Икономиката се стабилизира, особено благодарение на сектора на услугите", отбеляза той.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

По-силната световна икономика и перспективата за по-свободна парична политика в еврозоната помагат на Германия да излезе от затруднението след инвазията на Русия в Украйна. Гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви миналата седмица, че страната може би е "обърнала посоката", а германският канцлер Олаф Шолц също изрази оптимизъм, позовавайки се на рекордната заетост и отстъпващата инфлация.

През последните седмици се наблюдава особена промяна в данните, като Бундесбанк вече оценява, че производството на страната е нараснало през първото тримесечие, след като само преди месец предвиждаше свиване, което щеше да доведе до първата рецесия след пандемията от Covid-19.

Въпреки това, според Фуст, началото на годината не е било добро. "Това, което виждаме в момента, потвърждава прогнозите, според които растежът в Германия ще бъде слаб, но поне няма да бъде отрицателен", каза той пред Bloomberg Television. "Така че това е стабилизирането, което очаквахме. Това не е пълно възстановяване, но поне е начало."

Германия, която беше единствената икономика от Г-7, която се сви през миналата година, е помогнала за засилването на производството в частния сектор в 20-те страни от еврозоната през този месец, сочат проучванията на S&P Global.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още