IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Хампарцумян: Икономическите последствия от влизане на България в еврозоната са изконсумирани

Приемането на европейската валута ще ни даде една допълнителна геополитическа котва, посочи финансистът, председател на Българския форум на бизнес лидерите

12:26 | 25.04.24 г. 7
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Фактът, че сме взели политическото решение за влизане на България в еврозоната, не прави сложен дебата за икономическите последствия, които са изконсумирани – като твърдия курс лев/евро. Има правила и ние сме ги приели – станахме членове на Банковия съюз, Exchange Rate Mechanism (ERM II) – всичко това е подготовка за еврозоната. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи финансистът Левон Хампарцумян, председател на Българския форум на бизнес лидерите.

Той е категоричен, че страната ни е подготвена за влизане в еврозоната и добави, че институциите отдавна са направили необходимото. „Ако не влезем от 1 януари 2025 година банковите институции, например, ще изгубят вложените в този процес усилия и средства и те ще трябва отново да бъдат инвестирани в един следващ момент, когато България се присъединява към еврозоната“, посочи финансистът.

Хампарцумян обясни, че освен технически, има и политически критерии, които по думите му са „по-неопределени“, и става въпрос на доверие между партньорите. "Засега това, което чуваме, е подкрепа. Поне засега. Тези хора не са чак толкова притеснени от нашите тук политически страсти", заяви той.

Финансистът е убеден, че присъединяването към еврозоната ще даде на България „допълнителна геополитическа котва“. „Тоест, ако утре някой, поради ситуация в избори има мнозинство и каже – искаме да извадим България от еврото, технически няма да могат да се справят“, даде пример той.

Според финансиста геополитическата причина България да влезе в еврозоната е аспект, който винаги е присъствал. „Но той става особено важен заради геополитическите напрежения около нас. Те най-вероятно няма да свършат след половин или една година, а ще бъдат дългосрочно с нас и ние трябва да се определим – къде сме геополитически. Ние сме го направили, но тъй като се чуват различни гласове –- да излизаме от НАТО, да излизаме от Европейския съюз. Това са неща различни от критиките към ЕС“, смята Хампарцумян.

По думите му аргументите дали сега да се влезе в еврозоната, дали сме готови, или не сме готови, „приличат много на спор къде е нулата на координатната система“. Тя е там, където сме я сложили, а след това построяваме всичко спрямо нея в така създадената координатна система“, направи сравнение той.

Финансистът припомни, че политическото решение страната ни да стане част от еврозоната е взето на две стъпки. Първото решение е през 1997 година след „Голямата криза“, когато се присъединяваме чрез паричния съвет към германската марка. Второто решениe е при присъединяването на България към ЕС, където „сме подписали (без срокове), че ще се присъединим към еврозоната“.

„Оттам нататък е въпрос на организация, политическа воля, а също и за информационна кампания за тези, които се съмняват“, съветва Хампарцумян.

Съществува ли реален дебат за икономическата политика на страната? Напуска ли не само чуждестранния, но и българския капитал страната ни в търсене на по-предвидими дестинации за инвестиции? Кои са факторите, които пречат на инвестиционната активност? Как страната ни трябва да подобри имиджа си?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

7
rate up comment 24 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 седмица
* Л. Хампарцумян: Икономическите последствия от влизане на България в еврозоната са изконсумирани _ Приемането на европейската валута ще ни даде една допълнителна геополитическа котва, посочи финансистът* - Тя икономиката на България, заедно с последствията, беше изконсумирана още по времето на Костов от такива като Хампарцумян. Затова и спешно ни трябва една допълнителна котва, за да се закотвим още по-здраво за дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 20
evlogi
преди 1 седмица
До: ratten И ква връзка има произходът му? Ко беше с български, по-сериозен критерий ли щеше да е? Като знам ква тумба "авторитети" са с български произход, ми се доревава....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 11
weyif64039
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 5
pinoccio
преди 1 седмица
До: rattenНа този алхимията му е да превръща глупостите в още по-големи глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 6
ratten
преди 1 седмица
алхимикът - банкер с не български произход изобщо не е критерий. ако си уважавате аудиторията, щяхте се стараете повече, доста повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 7
scott
преди 1 седмица
и ако влезе - аз ти ръсвам милка кеш, ако не влезе - ти се изръъсваш. на теб тази сума дори не ти е лееееко завишена кат на чобанина. Иска ми се просто да си затворите големите усти. МОЖЕ БЧИ СЕ ИМАТЕ ЗА ЕВРОПРОПАГАНДАТОРИ? НЕ, ПРОСТО СТАНАХТЕ СМЕШНИ И ДОСАДНИ. И требва да си платите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 7
scott
преди 1 седмица
ХЪМПТИ-ДЪМПТИ, МЧУШЕНИКЪТ АЛХИМИК, ДА ТИ ГО НАПИШЕМ И НА ТЕБЕ!Булгареска нема да влезе в еврозонен на 01.01.2025. Нема страна, която е в сивия спикък за пране на пари и в еврозонен - едновременно. Имаше малък шанс, ако боеко тиквата не беше прецакал СГЛОБКАТА. Геополитическо решение със марионетки на путин начело на властта - такова не може и нема да се прееме.Наскоро предложих на петъч чобанов бас на една милка, че булгареска на влиза. Предлагам го и на теб, лично. отиваме при нотариус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още