IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ разочарова с ръста си за първите три месеца

През първото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт се е увеличил с 1,6%

16:09 | 25.04.24 г.
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Икономическият растеж на САЩ през първото тримесечие на годината е бил много по-слаб от очакваното, става ясно от публикувани в четвъртък данни на Министерството на търговията.

Според Бюрото за икономически анализи към Министерството брутният вътрешен продукт, представляващ широк измерител на произведените стоки и услуги през периода януари-март, се е увеличил с 1,6% на годишна база, като е коригиран спрямо сезонността и инфлацията.

Икономистите на Dow Jones очакваха ръст от 2,4% след увеличението от 3,4% през четвъртото тримесечие на 2023 г., пише CNBC.

Потребителските разходи са се повишили с 2,5 на сто през периода, което е забавяне спрямо ръста от 3,3% през четвъртото тримесечие. Индексът на цените на личните потребителски разходи, ключова инфлационна променлива, която Федералният резерв следи, се е повишил с 3,4% за тримесечието, което е най-голямото му увеличение от една година. Без да се включват храните и енергоносителите, основните цени са се повишили с темп от 3,7%, което е доста над целта на Фед за инфлация от 2%.

Пазарите се сринаха след новината, като индексyt Dow Jones Industrial Average спадна с повече от 400 пункта.

Безработицата в САЩ

Днес стана ясно и че седмичните първоначални молби за помощи при безработица в САЩ са намалели до най-ниското ниво от февруари насам.

Миналата седмица по-малко американци са подали документи за обезщетения за безработица, като пазарът на труда в страната продължава да е стабилен въпреки по-високите лихвени проценти, наложени от Федералния резерв в стремежа му да ограничи инфлацията.

Министерството на труда съобщи в четвъртък, че молбите за помощи при безработица за седмицата, приключваща на 20 април, са намалели с 5000 до 207 хиляди от 212 хиляди през предходната седмица.

Седмичните първоначални молби за помощи при безработица се смятат за косвен показател за броя на съкращенията в САЩ през дадена седмица и знак за това накъде се движи пазарът на труда. Те остават на исторически ниски нива след пандемията от Covid-19, която доведе до съкращаването на милиони служители през пролетта на 2020 г.

Общо 1,78 млн. американци са получавали обезщетения за безработица през седмицата, която приключи на 13 април. Това е с 15 000 по-малко от предходните 7 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още