IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка е похарчила близо 2 трлн. долара. Накарайте я да спре

Единствено умишлената слепота прави Съединените щати неспособни да имат функциониращ и устойчив бюджет

17:14 | 04.03.24 г. 2
Снимка: БГНЕС/ЕПА
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Федералният бюджет на САЩ изглежда извън контрол. Финансовите разногласия и споровете за тавана на дълга редовно заплашват да доведат до фалит. Доскоро недостижимият кредитен рейтинг на Америка продължава да се понижава. Дали правителството просто е станало твърде голямо, за да се управлява? Не, но управлението му е толкова лошо, че на човек може да бъде простено, ако стигне до такъв извод. Конгресът трябва да се справи по-добре и през следващата година ще има тази рядка възможност, пише икономистът Катрин Ан Едуардс в материал за Bloomberg.

През 2017 г. Конгресът прие закон, познат като Закона за данъчните облекчения и работните места. Авторите му го представяха като чудодейно лекарство за фиска: той щеше да опрости таксите, да направи бизнеса по-конкурентен, да увеличи заплатите, да създаде по-добри работни места, да подсили икономическия растеж и повиши приходите.

Доказателствата днес обаче сочат, че ще бъде запомнен като изключително фискално бедствие. До 2027 г., той ще е струвал почти 2 трлн. долара, без същевременно да донесе обещаните ползи.

Икономистите обикновено очакват намаляването на данъците да има най-голямо въздействие през първата година. През 2019 г. Конгресната изследователска служба, чиято задача е да информира Конгреса за въздействието на собствените му политики, стига до извода, че Законът за данъчните облекчения и работните места не е довел до повишаване на заплатите и има малък или никакъв ефект върху икономическия растеж. Анализаторите на Международния валутен фонд (МВФ) достигат до сходни изводи относно частните инвестиции. Самите компании съобщават, че не са използвали данъчните облекчения, за да инвестират, наемат служители или повишават заплати.

Трудно е да се предположи как политиците са очаквали нещо различно, като се има предвид опитът с данъчните облекчения. Подобни инициативи през 2001 и 2003 г. нито засилиха икономиката, нито се отплатиха. Вместо това от тях ползи имаха основно най-заможните домакинства, докато същевременно рязко повишиха федералните дефицити и дълга. Обикновените американци изглежда разбират това: в голямата си част те не подкрепяха закона, дори когато беше приет.

Лошото управление става още по-неприятно, когато се замислим как можеше да бъдат изхарчени тези пари. 2 трлн. долара за 10 години не са дребна сума.

Разширяването на обхвата на данъчния кредит за деца през 2021 г., което временно извади от бедност близо 3 млн. деца, би струвало 1,6 трлн. долара за 10 години – разход, който законодателите приеха за твърде голям. А от тях остават още 400 млрд. долара – достатъчни, за да се осигурят универсални грижи за децата и две години безплатна предучилищна подготовка за всички заинтересовани американски семейства.

Децата са отлична (и доказана) инвестиция, осигурявайки възвращаемост към правителството и икономиката под формата на по-добре образовано население, по-голямо участие в работната сила, по-висока продуктивност и по-малко нужди в мрежата за социална сигурност. Дайте на децата здраве и подкрепа на старта и те ще ви се отплащат през целия си живот. Повечето хора с готовност биха избрали подобна възможност за висока възвръщаемост пред намаляването на данъците, което води до загуба на пари. Но не и Конгресът.

Може би просто ви се иска САЩ да се справят с дълга си. Добре, правителството дължи 2,8 трлн. долара на собствения си народ чрез държавните ценни книжа, държани в Доверителния фонд за социално осигуряване (който, между другото, е на път да бъде изчерпан след около десетилетие). Така че намаляването на данъците през 2017 г. похарчи около две трети от тази сума – средства, които можеха да бъдат използвани, за да се изпълнят отдавна дадени на работещите американци обещания.

През следващата година Конгресът трябва да реши дали да продължи действието на много от разпоредбите на Закона за данъчните облекчения и работните места, създадени така, че срокът им на действие да отмине, за да изглеждат разходите за данъчни облекчения по-малко обременяващи.

Човек би се надявал, че поне ще се откажат от закон с доказано лоши резултати, ако не да се възползват от възможността да направят подобрения, въз основа на научените уроци.

Единствено умишлената слепота прави Съединените щати неспособни да имат функциониращ и устойчив бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 21 rate down comment 4
wart
преди 1 месец
Повече от 80 години живеем в един мошенически, спекулативен фалшив свят когато Империя на Зелената хартия Америка която печати толкова колкото смята за нужно. Как така частни лица да осигуря заем на Америка която няма собствена валута взема заем от тях ? . Въпрос - те откъде имат пари ? - и са толкова богати не само Америка взема от тях но и останалите страни ? ( имам предвид МВФ) .Държавата се задължава срещу дълга си който е 34 Трилиона в момента срещу облигации, ценни книжа и други спекула
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още