IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на индустриалните компании в Китай намалява през март

Печалбата на големите китайски компании е намаляла с 3,5% спрямо година по-рано през предходния месец

12:20 | 27.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Печалбата на китайските индустриални компании е намаляла през март на фона на отслабващия износ и трайният дефлационен натиск. Това е сигнал, че по-големият от очакваното растеж на икономиката от по-рано тази година може да се окаже труден за поддържане.

Печалбата на големите китайски компании е намаляла с 3,5% спрямо година по-рано през март, показват данни на националната статистика, цитирани от Bloomberg. За първите три месеца на годината печалбата е нараснала 4,3% до 1,51 трлн. юана (208 млрд. долара), забавяйки се спрямо постпандемичното си възстановяване.

Изменението в индустриалната печалба на годишна база. Графика: Bloomberg LP Изменението в индустриалната печалба на годишна база. Графика: Bloomberg LP

Мартенският спад следва ръст от 10,2% за периода януари-февруари и слага край на седем поредни месеца на повишения. Износът, който неочаквано се влоши през март, не предлага значителна подкрепа за компенсирането на по-слабото местно търсене.

„Печалбата на индустриалните компании поддържаше инерция през първото тримесечие“, но възстановяването сред компаниите все още не е балансирано, коментира Ю Уейнин, анализатор в статистическата служба. Страната ще се опита да стимулира местното търсене и ще продължи да подобрява основите на възстановяването на индустриалната икономика, се посочва още.

По думите на Ю 28 от 41 основни китайски индустрии са отбелязали ръст на печалбите през първото тримесечие. Печалбата на миньорите е намаляла с 18,5%, докато при промишлеността и комуналните услуги има ръстове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 27.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още