IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апетитът на компаниите от ЕС към инвестиции в Китай се свива до рекордно дъно

Само 13% от участниците в допитване са посочили страната като водеща дестинация за инвестиции

08:45 | 10.05.24 г. 27
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай губи привлекателността си като водеща страна за инвестиции, тъй като компаниите се стремят да избегнат геополитическите рискове и се насочват към Югоизточна Азия и Европа, показва допитване на Търговската камара на Европейския съюз в Китай, цитирано от Bloomberg.

Само 13% от участвалите в допитването по-рано тази година компании са посочили страната като водеща дестинация за инвестиции, най-ниското ниво от началото на воденето на статистика през 2010 г. и спад спрямо 27% през 2021 г. Компаниите са по-оптимистични за растежа в Китай тогава, но сега все повече пренасочват инвестиции, за да смекчат последиците от отдалечаването между Китай и други страни, както и за да намерят добри възможности другаде, показва публикуваното в петък допитване.

По-малко европейски компании считат Китай за водеща дестинация за бъдещи инвестиции. Графика: Bloomberg LP По-малко европейски компании считат Китай за водеща дестинация за бъдещи инвестиции. Графика: Bloomberg LP

Неблагоприятните отговори показват намаляващата привлекателност на Китай за чуждестранни компании въпреки обещанието на президента Си Дзинпин през ноември да предприеме мерки, за да смекчи достъпа до втората по големина икономика в света. Влошаващите се нагласи са особено притеснителни, тъй като отразяват представата за страната в момент, когато пандемията до голяма степен отшумя, и показват, че предизвикателствата са дългосрочни.

„Виждаме, че възприятията за проблемите в местната икономика сега започват да придобиват по-постоянен характер“, коментира Йенс Ескелунд, председател на бизнес камарата, на пресконференция в четвъртък. „Това означава, че компаниите започват да коригират очакванията си“, допълни той.

Други две трети от участниците в допитването са заявили, че правенето на бизнес в Китай е станало по-трудно през 2023 г., най-високият дял от поставянето на въпроса за първи път през 2014 г. Строителният сектор отчита особено предизвикателна среда, като отбелязва, че правилата на играта са повече в полза на местните конкуренти в момент, когато строителната дейност се забави на фона на имотната криза в Китай.

Редица чуждестранни лидери – от германския канцлер Олаф Шолц до американския финансов министър Джанет Йелън, се оплакаха през последните седмици пред властите в Пекин от неравно третиране на чуждестранни компании, опериращи в страната.

ЕС и САЩ засилиха кампанията си срещу търговските и икономическите практики на Китай, като отбелязаха особено свръхкапацитета по думите им в китайската промишленост и опита за съживяване на растежа чрез наводняване на чуждестранните пазари с евтини продукти, включително електромобили и стомана.

В унисон с тези притеснения над една трета от компаниите в ЕС, опериращи в Китай, казват, че отчитат свръхкапацитет в промишлеността, като проблемът е най-силно изразен в строителния и автомобилния сектор. Те го отдават на прекомерните инвестиции в местен производствен капацитет и липсата на търсене в Китай, като отбелязват, че прекомерната активност потиска цените и повишава конкурентния натиск в страната.

Европейските ръководители заплашиха с нови мита върху електромобилите, внасяни от Китай, като обвиниха Пекин, че предоставя незаконна финансова подкрепа за индустрията. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви тази седмица, че блокът е готов да използва всички налични инструменти, за да защити икономиките си след среща със Си в Париж.

Китай отхвърля твърденията, като заявява, че индустрията му е конкурента благодарение на иновациите, а не на държавните субсидии.

Двойствените правила и непредсказуемата правна среда остават основни регулаторни пречки, сочи допитването. Компаниите за финансови услуги считат закони, свързани с данните, за основно притеснение, въпреки че проучването е проведено през януари и февруари преди Китай да приеме нови правила за трансграничните потоци от данни.

Притесненията от забавяне на Китай се засилиха през 2024 г., като 55% от анкетираните го поставят сред трите си водещи предизвикателства за бизнеса спрямо едва 36% година по-рано. Над половината от компаниите, участвали в допитването, планират да намалят разходите, като една четвърт от тези компании се стремят да постигнат това, като съкращават служители.

Европейските компании считат забавянето на китайската икономика за водещо предизвикателство за бизнеса. Графика: Bloomberg LP Европейските компании считат забавянето на китайската икономика за водещо предизвикателство за бизнеса. Графика: Bloomberg LP

Само 42 на сто са заявили, че планират да разширят дейностите си в страната през 2024 г., най-ниското ниво от началото на воденето на статистика през 2012 г. Тези мерки може допълнително да задълбочат икономическите притеснения на страната, отбелязва камарата.

С отслабването на привлекателността на Китай като инвестиционна дестинация за европейските компании Асоциацията на страните от Югоизточна Азия се очертава като основен победител от пренасочването на парите, следвана от Европа, Индия и Северна Америка, показва допитването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 0
tajoha9659
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 10
zelka007
преди 1 седмица
До: 0pk ... след деколонизацията , посочи ми държавите дето са прегърнали вечната савеЦка дружба , и са успели ... :))) ... моля ... !! ... Куба ?! Никарагуа ?! Мозамбик ?! Афганистан ?! Ангола ?! Судан ?! ... как са се развили ?! какво се е случило там след деколонизацията ?! в повечето от тях продължават десетилетия граждански войни ... не става братче ... каскетите си затриха собствената държава , та други ли да оправят ... само виж Либия и Сирия ... :))) ... нефелно и бездарно племе !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 9
zelka007
преди 1 седмица
До: 0pk ... Канада е била дълги години колония , как е сега там ?! УСАто също дълги години е било колония , как е там сега ?! в цяла Африка , основните робовладелци са били местните дерибей ... :))) ... а това как са изтребвали населението е смешка ... кой според теб е работел в плантациите ?! било ли е леко ?! определено не !! разгледай центровете на който искаш град по крайбрежието на Африка , или Азия , или Южна Америка ... ще откриеш европейската градоустройствена организация ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: кухх, знаеш ли, ти не си кух, ти си пълно куу куу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 16
khao
преди 1 седмица
До: 0pk Да, като гледам как са затрили Индия, енглизите... отново си "прав"! :D:D .. а ваааатенките носят цветя, мир и благополучие... хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 3
0pk
преди 1 седмица
До: zelka007 е сега синовете давидови и те стъпват все по-навътре в Газа, за да оставят тям архитектура , език , религия , институции и училища. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 3
0pk
преди 1 седмица
До: zelka007 хахаха, да изтребените коренни народи в местата къде са стъпили англосаксите , французите , испанците и холандците кимат одобрително. Жители на държавите разпердушинени през последните десетилетия от УСАто им пригласят. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 3
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: кухх, и нещо май не изпълняваш грантаджийския график за днес, оссрал си само 4 статии до обяда. Трябва повече старание. Давай-дайвай, че няма за вечеря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: кухх, няма върлоси към вас бе, не разбрахте ли? Вие сте си самодостатъчни във вашата просктотия. Квакайте си там на спокойствие. Ама като почнете да храчите навънка, ке ядете шамари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 20
khao
преди 1 седмица
До: zelka007 и пак няма да те разбере и ще се върне с някой невероятно тъъъп въпрос :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още