IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Норвегия се забавя по-слабо от очакваното

Основната инфлация се е забавила до 4,4% през април

15:42 | 10.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основната инфлация в Норвегия се е забавила по-малко от очакванията на анализаторите през миналия месец. Това намали надеждите, че централната банка в страната ще облекчи паричната си политика през тази година.

Според публикувани в петък данни базисната инфлация, която изключва волатилните цени на енергоносителите, се е забавила до 4,4% през април. Това е малко под прогнозата на Норвежката централна банка от 4,5%, докато прогнозата в проучване на Bloomberg сред анализатори беше за инфлация от 4,2 на сто.

Данните сочат, че ценовият натиск в богатата на изкопаеми горива скандинавска държава остава по-упорит, отколкото в други водещи европейки икономики. Това се случва в момент, когато отслабената крона заплашва да подхрани вносната инфлация. Всички тези неща намаляват оптимизма сред инвеститорите, че централната банка на страната ще предприеме понижаване на лихвените проценти в обозримо бъдеще.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

„Норвежката централна банка трябва да бъде убедена, че базисната инфлация ще достигне 2%, а ние смятаме, че такова развитие все още е далеч при слаба крона, висок номинален ръст на заплатите и увеличаване на наемите“, смята Дейн Чеков, старши стратег в Nordea Bank Abp. „Все още смятаме, че централните банкери няма да намалят основния лихвен процент през тази година и виждаме само две намаления до 4% до края на 2025 г.“, добави той.

Норвежката крона, която е сред най-слабо представящите се сред основните валути от Г-10 през тази година, поскъпна с 0,2% след публикуването на данните, търгувайки се на ниво от 11,6716 за евро.

В съседна Дания инфлацията се е забавила до 0,8% през април, подпомогната главно от по-ниските разходи за мебели и домакински уреди, според доклад на Датската статистическа служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още