IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските настроения в САЩ се влошиха до шестмесечно дъно

Американците очакват, че цените ще се повишат с годишен темп от 3,5% през годината

18:50 | 10.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските настроения в САЩ се понижават в началото на май до шестмесечно дъно, докато притесненията за инфлацията и проблемите на пазара на труда нарастват, предава Bloomberg.

Според предварителните данни на Мичиганския университет индексът на потребителските нагласи се понижава от 77,2 на 67,4 пункта през май. Цифрата е под очакванията на анкетираните по-рано икономисти.

Потребителите смятат, че цените ще се повишат с годишен темп от 3,5% през годината, което е най-високият показател от шест месеца насам и е повече от очакваните 3,2% през април, сочат публикуваните в петък данни. Те очакват, че разходите ще нараснат с 3,1 на сто през следващите пет до десет години, което е малко повече в сравнение с месец по-рано.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Влошаването на нагласите е факт сред всички възрастови, подоходни и образователни групи, а също така отразява нарастващите опасения от все още високите лихвени проценти в САЩ.

В същото време показателят на университета за условията за покупка на стоки за дълготрайна употреба, някои от които се финансират от банкови заеми, намалява до едногодишно дъно. Показателят за настоящите икономически условия се понижава до 68,8 пункта, а този за очакванията спада до 66,5 пункта, като и двата достигат шестмесечно дъно.

Възприятието на потребителите за финансовото им състояние, както и за краткосрочните и дългосрочните икономически перспективи, се понижава през май.

Изследването на настроенията дава представа и за чувствата на избирателите относно икономиката и техните финанси преди президентските избори през ноември. През този месец доверието се влошава сред демократите, републиканците и независимите избиратели. Последните данни подчертават предизвикателствата, пред които е изправен президентът Джо Байдън, за да убеди американците, че неговата политика е помогнала на американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още