IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите санкции отрязват 10% от руския внос в ЕС

Само забраната на вноса на въглища ще струва на Русия 8 млрд. евро на година

22:35 | 08.04.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз одобри официално новите обхватни санкции срещу Русия, включващи забрана за вноса на въглища, дървесина, химикали и други продукти, която се очаква да намали най-малко с 10% общия внос от Москва, предава Ройтерс.

Мерките спират също достъпа на много руски кораби и камиони до ЕС, като ограничават още повече търговията, и ще забранят всички сделки с четири руски банки, включително ВТБ.

Забраната за въглищата, първата, която ЕС налага до момента върху енергиен внос от Русия, ще влезе изцяло в сила от втората седмица на август. От петък се забранява подписването на нови договори.

Съществуващите договори ще бъдат прекратени до втората седмица на август, което означава, че Русия може да продължи да получава плащания от ЕС за износа на въглища дотогава.

„Новите санкции бяха одобрени след извършените жестокости от руските въоръжени сили в Буча и други места под руска окупация“, заяви топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел в комюнике.

Смята се, че само забраната на въглищата от ЕК ще струва на Русия 8 млрд. евро на година под формата на загубени приходи. Това е два пъти повече от посочената от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен сума във вторник.

Вносът на петрол и газ от Русия, който засега остава незасегнат, струва общо около 100 млрд. евро на година.

Наред с въглищата новите санкции на ЕС забраняват вноса от Русия на много други суровини и продукти, включително дървесина, каучук, цимент, изкуствени торове, морска храна като хайвер и спиртни напитки като водка. Тяхната обща стойност се изчислява на 5,5 млрд. евро на година.

Представител на ЕС заяви, че общата забрана на вноса възлиза на най-малко 10% от това, което съюзът купува от Русия на година. Това се добавя към предишна забрана на вносни продукти, която засегна секторите на стоманата и желязото. Общо до една пета от вноса от Русия от гледна точка на стойността се очаква да бъде отрязана от преките санкции.

ЕС също така ограничи износа за Русия на редица продукти, включително самолетно гориво, квантови компютри, полупроводници и луксозна електроника, софтуер, чувствителни машини и транспортно оборудване на обща стойност 10 млрд. евро на година.

Наред с предишни забрани върху износа на друга технология ЕС блокира до момента около една четвърт от общия си износ от гледна точка на стойност за Русия, каза представител на съюза.

Санкциите забраняват също на руски компании да участват в обществени поръчки в ЕС и разширяват забраните за използване на криптовалути, които са смятани за потенциално средства за заобикаляне на санкциите.

Черен списък

Комисията съобщи, че още 217 души са добавени в черния списък на ЕС като част от новия пакет от санкции, което означава, че активите им в съюза ще бъдат замразени и те ще бъдат подложени на забрани за пътуване в страните членки.

Повечето са политически лидери на сепаратистките области Луганск и Донецк, но санкциите ще засегнат и водещи бизнесмени, политици, военни ръководители, приближени до Кремъл, и дори двете дъщери на Владимир Путин.

Така от началото на войната близо 900 души са санкционирани от ЕС. 18 дружества също бяха засегнати от замразяване на активи, включително четири банки и отбранителни компании, с което броят на включените в черен списък на ЕС компании от началото на войната се удвоява.

Санкционираните банки са ВТБ, една от най-големите в Русия, Совкомбанк, Новикомбанк и Откритие. Всички вече бяха изключени от международната система SWIFT в голям удар срещу възможностите им да правят парични преводи.

Представители на ЕС казва, че със замразяването на активи ЕС блокира всички сделки с тези банки в най-твърдата възможна мярка срещу кредиторите.

Водещи руски банки, които обработват енергийните сделки, включително Сбербанк и Газпромбанк, отново бяха пощадени, въпреки че ръководителят на Сбербанк Херман Греф е с наложено замразяване на активите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
GiRo
преди 2 години
Импо, не мисли за тлъстия дивидент. Мисли за руските ти акцийки, които се превърнаха в безполезни хартийки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
GiRo
преди 2 години
Импо, чувал ли си термина "полезен ***"? Пасваш идеално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Не по-малко тужно е за теб, че нямаш никакво критично мислене, чувство за справедливост и правна грамотност. "Новите санкции бяха одобрени след извършените жестокости от руските въоръжени сили в Буча и други места под руска окупация,заяви топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел". - чети това и го осмисли. Имаме ли категорични доказателства за "зверствата в Буча, извършени от руските въоръжени сили"? - НЕ, НЯМАМЕ. Имаме ли независимо разследване, независима експертиза? - НЕ, НЯМАМЕ !!! Ами АКО наистина е постановка? Или АКО това наистина са убити хора, но те са избити от УКРАИНЦИТЕ - умишлено или поради грешка, а после вината се хвърля върху Русия? Къде бяха труповете веднага след оттегляне на руснаците? Защото на видеокадрите от влизането на украинците в града тях ги няма - и това е ФАКТ. Единственото уж "доказателство" че това е там, са сателитни снимки БЕЗ ДАТА !!! Същевременно е наличен украински видеозапис: "Можем ли да стреляме по тия, дето "не са от нашите"? - Можем, то се знае !!!" Нима много от убитите (ако приемем че те или част от тях са такива) са с БЕЛИ ЛЕНТИЧКИ на ръцете !!! И това се вижда на записите. Реално ти искаш ЕС да катастрофира енергийно и икономически заради меко казано НЕДОКАЗАНИ ОБВИНЕНИЯ СРЕЩУ РУСИЯ? Да си чул, че обвиняемият се счита за невинен до доказване на вината му? ТОВА Е ОСНОВЕН ПРАВЕН ПРИНЦИП !!! Ако погледнем по-мащабно - може ли да се вярва на укpoпите? Очевидно - НЕ !!! Нима те не лъжат от първия ден на войната? "Руский корабль пойди на х*й" - това помниш ли го? "Героите от Змийският остров, сражавали се смело до последния човек", наградени с ордени посмъртно, които възкръснаха живи и здрави при руснаците... които ги нахраниха и ги пуснаха да си вървят в къщи? Четеш ми морал, а защитаваш тия, които избиват собствения си народ? Помниш ли какво се случи вчера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
Отново тъжно за теб и за родителите ти, които са успели да възпитат в теб само една любов - тази към парите. Нещо много трагично има в цялата ти житейска история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
Отново тъжно за теб и за родителите ти, които са успели да възпитат в теб само една любов - тази към парите. Нещо много трагично има в цялата ти житейска история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Толкова зор за 10% от руския износ и то не целия, ами само за ЕС? Да видим откъде ще вземете въглища, пyрковци. Точно на легендарният Пуpко ми приличате, дето все кроеше големи планове и все се самопрецакваше по най-комичен начин. Русия лесно ще си пренасочи износът на въглища към Китай. Газчицата не смеете да спрете - газчицата, която Русия доста по-трудно би могла да пренасочи или поне не толкова бърже. За да компенсирате недостигът на въглище, ще трябва да горите повече газчица. Още ли мислите, че няма да плащате в рублички, а пyрковци? Ще плащате и то на двойна цена. Тоя Борел - така и така глyпaв и невежа (математик, не дипломат и не икономист), съвсем е оглyпял от сляпата си омраза към министър Лавров, който го опозoри публично. Лавров като му падне пердето става голяма гaд, признавам го. Още ми се пълни душата като си спомня как се изгaври с негрaмотната лиз тръс. Е, сега се пригответе да мъкнете въглището от Австралия на двойна цена, щото тая стокица е бая обемиста. Има една готина компания - щатска - кораби за насипни товари, ще си купя акции, то се е видяло. Вие ще ми плащате тлъст дивидент, пyрковци. И понеже Австралия, ако ви се навие на масрафът, ще трябва да отреже китайският пазар (за което пак вие ще платите, пyрковци), Китай ще трябва да купува, както казах - руски въглища. За Русия все тая, Китай печели по-ниска цена, вие ще плащате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Всички войни по света от хилядолетия до момента са печелени заради икономика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Найс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още