IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон и Льо Пен отиват на втори тур на президентските избори във Франция

Кандидатката на социалистите Ан Идалго призова избирателите си да гласуват за Макрон

21:45 | 10.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон и кандидатката на крайната десница Марин льо Пен отиват на втори тур на президентските избори на 24 април, показват прогнози след първия тур на изборите, предава Ройтерс.

Макрон печели първия тур с между 28,1% и 29,5% от гласовете на избирателите, а Льо Пен получава между 23,3% и 24,4%., сочат екзитполове на Ifop, OpinionWay, Elabe и Ipsos.

Така на втория тур ще има дуел между икономически либерал с глобалистки виждания в лицето на Макрон и дълбоко евроскептичен икономически националист, която до войната в Украйна беше открит почитател на руския президент Владимир Путин.

Кандидатската на социалистите Ан Идалго, която остана на девето място с малко под 2% от гласовете, подкрепи Макрон. „За да не изпадне Франция в омраза всички срещу всички, официално ви призовавам да гласувате на 24 април срещу кандидатската на крайната десница Марин льо Пен“, заяви Идалго.

Консервативният кандидат Валери Пекрес също заяви, че ще гласува за Макрон и предупреди за „катастрофални последици“, ако той не спечели на втория тур. Но конкурентът от крайната десница Ерик Земур ще призове поддръжниците си да подкрепят Льо Пен, каза Марион Маршал, която е съюзник на Земур и племенница на Льо Пен, пред телевизия BFM TV.

Френски президент не е печелил втори мандат от две десетилетия.

Само преди един месец изглеждаше сигурно, че Макрон ще промени това, тъй като имаше сериозна преднина в обществените допитвания благодарение на силния икономически растеж, фрагментирана опозиция и ролята му на държавник, който се опитва а предотврати война по източния фланг на Европа.

Но той плати цената на късното си влизане в предизборната надпревара, по време на която организира само един голям митинг извън Париж. Планът му да накара хората да работят по-дълго също се оказа непопулярен.

За сметка на това от месеци Льо Пен обикаля градове и села във Франция и се съсредоточи върху проблемите с разходите на живот – притеснение за милиони хора, които са разгневени на политическия елит.

Кандидатът на левицата Жан-Люк Меланшон остана на трето място в неделя с 20% от гласовете на избирателите, показват екзит половете.

Победа на Льо Пен на 24 април ще бъде сходно сътресение като гласуването във Великобритания за Brexit или победата на Доналд Тръмп през 2017 г. на президентските избори в САЩ.

Франция, която е втора по големина икономика в ЕС, би се превърнала от двигател за европейската интеграция в страна с евроскептична ръководителка, която е подозрителна и към НАТО.

Макар че Льо Пен се отказа от миналите си амбиции за Frexit или излизане на Франция от еврозоната, тя гледа на ЕС като на обикновен съюз от суверенни държави.

Кой ще е следващият стопанин на Елисейския дворец ще зависи от това как ще гласуват поддръжниците на конкурентите на Макрон и Льо Пен.

На изборите през 2002 г. и 2017 г. избирателите от ляво и дясно се обединиха, за да блокират идването на власт на крайната десница.

Допитвания обаче показват, че т. нар. „републикански фронт“ е рухнал, като много леви избиратели казват, че няма да подкрепят лидер, който смятат за арогантен и „президент на богатите“.

„Искаме промяна, така че защо да не ѝ дадем шанс на втория тур?“, запита Алекс Талкон в парижкото предградие Бобини, след като гласува за кандидата на левицата Жан-Люк Меланшон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още