IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите осем изтребителя F-16 ще струват над един милиард долара на България

В сравнение с първите осем машини, тук има повече въоръжение, обясни министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков

20:42 | 21.07.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/МО</em></p>

Снимка: БГНЕС/МО

Новите осем изтребителя F-16 ще струват 1,32 млрд. долара на България. Това каза пред депутатите в ресорната комисия министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков, цитиран от БГНЕС.

"Цената е по-ниска, в сравнение с първите осем, но има повече въоръжение", обясни Заков.

Четири едноместни и четири двуместни е предложението за новите осем изтребителя, а резервните двигатели са с два повече. Повече са и снарядите за бордовото оръдие, ракетите за близка и за средна дистанция, като за средна дистанция е предложен и по-нов вариант.

"С вторите осем изтребителя е предложено цялото количество планиращи и управляеми бомби", каза още Заков.

В предложението е включено и обучение на четири пилоти повече, а плащането на сумата може да бъде разсрочено за 8-9 години.

"Първата вноска – много ниска, която дори ще бъде абсорбирана в рамките на текущия бюджет, който има за капиталови разходи, няма да се търси всъщност допълнително финансиране с решение на Народното събрание. И тук става дума за сума от порядъка на 16 млн.", допълни Заков.

Така до доставката на част от машините от първата поръчка през 2025 г. се очаква по втория договор да бъдат платени 80 млн. долара, пресметна ресорният министър.

Той изрази надежда парламентът да вземе решение за втория договор в следващите две седмици, но политическата нестабилност може да повлияе на процеса.

"Ако имаме потенциални избори в средата на октомври, дори трудно ще имаме и парламент, който да се справи. Още повече, че някои от въоръженията, ако не ги доставим с втория договор, първият "увисва"", обясни Заков.

Срокът за отговор по офертата е първи ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Виж двата големи СМУКАЧА русия и Отоманската империя как са ни цедили до 1913-та година. Архива го има и по разни музеи можеш и сам да си го провериш. Въпреки всичко България се е справила !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 6
Императорът
преди 1 година
Нека си кажем ИСТИНАТА - САЩ първо ни принудиха да се самообезоръжим, нарязвайки за скрап самолетите и ракетите си, като някои от тия самолети бяха по-модерни от таралясниците които тепърва ни пробутват, а ракетите можеха да ни бъдат единствена защита срещу евентуално нападение от югоизток !!! След като ни оставиха със свалени гaщи, и ни ОКРАДОХА, като ни взеха парите за таралясници, които неизвестно кога ще получим, ако изобщо някога ги получим. Като връх на наглостта, сега искат да ни "продадат" още - ама по техният си начин - парите СЕГА, самолетите в бъдеще неопределено време. Разбира се, ще си намерят кой да им плати с нашите пари: продажните политици, които ходят за инструкции на ул.Козяк 16. Но такива неща се случват на територия (смело е да твърдим, че сме държава), където националните предатели не само че не се наказват със смърт, но и изобщо не се наказват !!! Ако бяхме държава, такива като паси или кунева-пръмова, щяха да бъдат обeсени като бeсни пцета на най-видно място - в "триъгълникът на властта например" !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
"Освобождението" струва 32 тона злато. Ето разпечатка как е заплащано чак до 1913-та година: - https://webnews.bg/uploads/images/53/5553/565553/640x.jpg?_=1646227400
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Хахахах, колко десетки хиляди тонове злато, бе? Вие русофобите вярно сте болни... кажи на психиатърът ти да ти взема допълнително за опасен труд...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
Solar Power
преди 1 година
Можем да имаме ! Трябва да скъсаме просто с русия. България и без това е само "цедена" от русия. 2 пъти десетки хиляди тонове злато... до 1945-та. След 45-та тотален погром също. През 1945-та сме на второ място в ЕС по селскостопански добив след Дания. Само 7-8 години по късно сме на едни от последните места. Благодарения на руските блядчета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
ПВО-то е сериозна хапка , да не кажа бетер едната ескадрила Ф16-ки , че ни трябват още поне 8 броя освен тези 16 дето сме поръчали ... Една система Patriot Pac-2 струва около $1млрд , а на нас ни трябват около 10 броя ... копейкозависимите ще се влачат по корем из всички форуми бая време ... :))) ... Пък и държавата няма толкова пари , и няма да имаме скоро . Може би на партиди ще ги поръчват , като изтребителите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Solar Power
преди 1 година
Старите мигове ако ги бяхме дали сега щяхме да имаме нови Ф-ки :) Това направиха Полша,Чехия,Словакия, Латвия и т.н. Просто за някои неща се иска МИСЪЛ !!! Само с четене на руска пропаганда НЕ СТАВА май френд :) Затова и БГ е на опашката защото е пълно с руски проксита като теб които бълват тотални глупости. Ето и Хърватия дори ни изпревариха а допреди няколко години имаха война ! Сам си анализирвай руската глупост !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Платен , на хартиен носител ви дават само опорките от пасоль митрофанова . Това си е реален изтребител и си фърка . Нов радар , нов двигател , нова авионика ... Съветниците на резидента за кво се пънеха да докопат договорите на военните с усато и да ги предадат на крадците на съдомиялни машини ?! И плащаха не в рубли , а в компроментирана валюта ... :))) ... Май ще ви съкращават , така се говори , само волгин ще оставят ... Другите сте гола вода ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
Eдинственото, което ни трябва с тях е по-ново ПВО за стратегическите обекти и областните градове, защото азиатците "бомбят" най-вече ифра и цивилни и от противокорабните ракетки да може да пращаме орските кораби на *** :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Новите 8. А старите 8 кога? Или и новите ще станат стари. И на хартия. Дураци, аз за без пари ще ви продам 100 ескадрили на хартия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още