IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите осем изтребителя F-16 ще струват над един милиард долара на България

В сравнение с първите осем машини, тук има повече въоръжение, обясни министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков

20:42 | 21.07.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/МО</em></p>

Снимка: БГНЕС/МО

Новите осем изтребителя F-16 ще струват 1,32 млрд. долара на България. Това каза пред депутатите в ресорната комисия министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков, цитиран от БГНЕС.

"Цената е по-ниска, в сравнение с първите осем, но има повече въоръжение", обясни Заков.

Четири едноместни и четири двуместни е предложението за новите осем изтребителя, а резервните двигатели са с два повече. Повече са и снарядите за бордовото оръдие, ракетите за близка и за средна дистанция, като за средна дистанция е предложен и по-нов вариант.

"С вторите осем изтребителя е предложено цялото количество планиращи и управляеми бомби", каза още Заков.

В предложението е включено и обучение на четири пилоти повече, а плащането на сумата може да бъде разсрочено за 8-9 години.

"Първата вноска – много ниска, която дори ще бъде абсорбирана в рамките на текущия бюджет, който има за капиталови разходи, няма да се търси всъщност допълнително финансиране с решение на Народното събрание. И тук става дума за сума от порядъка на 16 млн.", допълни Заков.

Така до доставката на част от машините от първата поръчка през 2025 г. се очаква по втория договор да бъдат платени 80 млн. долара, пресметна ресорният министър.

Той изрази надежда парламентът да вземе решение за втория договор в следващите две седмици, но политическата нестабилност може да повлияе на процеса.

"Ако имаме потенциални избори в средата на октомври, дори трудно ще имаме и парламент, който да се справи. Още повече, че някои от въоръженията, ако не ги доставим с втория договор, първият "увисва"", обясни Заков.

Срокът за отговор по офертата е първи ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

21
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Забравих още малко инфо от второто "освобождение" - "По заповед на Москва България е принудена да продава на огромна загуба селскостопанските си продукти и храни срещу неконвертируеми рубли и да се опитва да запълва дефицитите си в твърда валута с развитие на туризма, с изпращане на специалисти в Третия свят и с нелегален износ на оръжие, синтетични наркотици и други забранени от международни конвенции стоки. Допълнителен удар за България оказва и рязкото вдигане на цените на горивата на международния пазар. Като член на соцлагера София е задължена да оказва братска помощ на левите борби за свобода в Латинска Америка, Африка и Азия, което натоварва и без това ошушканата хазна. През най-добрите години от подаръците на Брежнев НРБ годишно е експортирала не повече от 200 хил. тона преработен в Бургас съветски нефт главно мазут. В същото време по-голямата част от производството на търсени на международните пазари български суровини като цинк, олово и мед, с които НРБ е можела да си осигурява част от необходимата й твърда валута, е била прибирана от СССР срещу рубли.Според него продължаващото и през 80-те години дългово затъване и стопанско пропадане на НРБ, довело в крайна сметка до третия, този път окончателен фалит на НРБ, се дължи отново на стопанската политика на Кремъл спрямо сателитите на СССР.Тодоров цитира протокол от заседание на Валутната комисия към ЦК на БКП в средата на 80-те. На него се разисква въпросът как България да облекчи дълговото си бреме, като се възползва от рязко падналите цени на нефтопродуктите на международните пазари, вместо да купува много по-скъпия съветски нефт. Това обаче се оказва мисия невъзможна, защото НРБ отдавна се е задължила да изкупува продукцията на СССР с петгодишни договори на твърди цени, установени далеч преди падането на световните котировки за течните горива в началото на 80-те." - толкова за евтиния руски НЕФТ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Ясно е борката и импа ги интересува само русия :) Изобщо не защитават БЪЛГАРИЯ. Ясни са ми ... заработват сигурно разни 200-300 лв. да пускат коментарчета в защита на русия. Елементарни са :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Освен това ако не беше СССР щяхме да си ги построим по добри и по хубави :) Точно както от 1878 до 1945-та :) Съберете се с учителя вижте какво е произвеждала и изнасяла България. Никак не е трудно. Имате интернет :) Все пак не сме в русия и тук може да се проверяват всякакви източници... включително и пропаганда (лъжа).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
На този принцип и аз мога да твърдя,че консервите с домати ги давахме по 7 стотинки на русия а те струваха на запад 50 стотинки :) Защо гледаш от страната на русия вместо от страната на България ? Какъв си ? Определи се ? Обичаш ли БЪЛГАРИЯ на първо място или други ти плащат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
Ето това е руското прокси :) строил ги е СССР а ние сме си бъркали в носа :)За теб мога да ти цитирам 10-те правила на добрия комунист: "Поставяй винаги интересите на съветския съюз на първо място,а тези на България на второ. Не се срамувай,че си родоотстъпник.Мълчи и не разсъждавай. Приемай каквото партията ти каже и като папагал повтаряй каквото те учат. Не дръж сметка какво е право и криво, истина и лъжа, лицемерие и безчестие. Съвестта е буржоазен предрасъдък.Добрият комунист требва да забрави,че е човешко същество.Следи зорко и докладвай непрестанно какво познатите,близките и роднините ти мислят, говорят и вършат.Взаимното доверие, приятелство и привързаност са отречение от комунизма - партийната бдителност над всичко.Убеждавай, разяснявай и подтиквай другите да изпълняват норми и планове. Ти говори, говори, говори, говори, но никога не работи." ...аз ти показах документи как ЗЛАТОТО на БЪЛГАРИЯ е точено цели 2 пъти ти пак си говориш руски глупости. БЪЛГАРИН ли си или руснак ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Аха, всичките тия мега-заводи в НРБ - СССР ги е строил без пари. И нефта без пари и всичко без пари. Во името на комунизма по всички земни кълбета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Да си кажем ИСТИНАТА :) Тя е в пост 9 и пост 14. За едни други "освобождения" от княз Светослав няма да ти говоря. Учител си отвори си историята и я прочети. от русите НИЩО хубаво не сме видели. А за руско-турските войни и заграбването на българско население изобщо има ли смисъл да говорим... защо мислиш,че в делириомана почти няма БГ население ? Защото след всяка руско-турска война това българско население е карано на каруци в украйна и русия където са ставали РОБИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Ето ти и истината за второто "Освобождение" - 26 тона злато, натрупано по време на Царство България, е откраднато тайно от Съветския съюз в края на 50-те години на ХХ век. Това шокиращо разкритие лъсва от разсекретени документи на Държавния архив и на Българската народна банка (БНБ). 14 години след 9 септември 1944 г., когато Червената армия се настанява в България, т.е. през 1959 година, вече в разгара на Студената война 26 тона златни резерви тайно са преместени в Москва под предлог, че сградата на БНБ нямало да издържи на атомна бомбардировка.По това време в София вече властва Тодор Живков, а в Кремъл се разпорежда Никита Хрушчов. Така всъщност сателитната Народна република България, обявена за такава през 1946 г., е принудена да предаде на Съветския съюз това съкровище, което в бъдеще би й гарантирало финансова стабилност. Историци отбелязват, че всъщност от 1959 г. започват реалните икономически проблеми на социалистическа България. До 1962 г. две партиди от златния резерв на България са продадени, за да бъдат покрити падежите по дълга към съветските банки в Лондон и Париж. В самия край на 1962 г. около 21 тона злато си купува срещу рубли и Централната банка на СССР Госбанк, макар две години по-рано да е било обсъждано друго решение, а именно златото да бъде продадено срещу капиталистическа валута и с осигурения ресурс да бъдат погасени българските задължения. През 1964 г. са продадени още 4 тона, надлежно депозирани предварително като златен залог в Лондон. Операциите са проведени в пълна секретност, като дори счетоводните процедури се извършват с устни нареждания и не се документират по изрична заповед на Тодор Живков, отбелязва екипът от изследователи на архивите на БНБ ! - това е ИСТИНАТА да си я кажем :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Левчетата са ЗЛАТНИ ! Малко над 32 тона злато за първото "освобождение" ! Нищо не сме получили даром и това си го набийте в главите руски проксита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Не не грешиш ! Истината е в пост 9 ! Жалко ,че си учител а не познаваш собствената си история. Това означава,че няма и на какво да научиш децата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още