IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите осем изтребителя F-16 ще струват над един милиард долара на България

В сравнение с първите осем машини, тук има повече въоръжение, обясни министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков

20:42 | 21.07.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/МО</em></p>

Снимка: БГНЕС/МО

Новите осем изтребителя F-16 ще струват 1,32 млрд. долара на България. Това каза пред депутатите в ресорната комисия министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков, цитиран от БГНЕС.

"Цената е по-ниска, в сравнение с първите осем, но има повече въоръжение", обясни Заков.

Четири едноместни и четири двуместни е предложението за новите осем изтребителя, а резервните двигатели са с два повече. Повече са и снарядите за бордовото оръдие, ракетите за близка и за средна дистанция, като за средна дистанция е предложен и по-нов вариант.

"С вторите осем изтребителя е предложено цялото количество планиращи и управляеми бомби", каза още Заков.

В предложението е включено и обучение на четири пилоти повече, а плащането на сумата може да бъде разсрочено за 8-9 години.

"Първата вноска – много ниска, която дори ще бъде абсорбирана в рамките на текущия бюджет, който има за капиталови разходи, няма да се търси всъщност допълнително финансиране с решение на Народното събрание. И тук става дума за сума от порядъка на 16 млн.", допълни Заков.

Така до доставката на част от машините от първата поръчка през 2025 г. се очаква по втория договор да бъдат платени 80 млн. долара, пресметна ресорният министър.

Той изрази надежда парламентът да вземе решение за втория договор в следващите две седмици, но политическата нестабилност може да повлияе на процеса.

"Ако имаме потенциални избори в средата на октомври, дори трудно ще имаме и парламент, който да се справи. Още повече, че някои от въоръженията, ако не ги доставим с втория договор, първият "увисва"", обясни Заков.

Срокът за отговор по офертата е първи ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Екстра! И още 8 трябва след 2 години да поръчаме ... !! ... И повечко бомби и ракети , и някоя и друга ракета като за карабли ловци на черноморски миди ще ни трябват ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още