IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската отбранителна индустриална база не е готова за война с Китай

Вашингтон трябва незабавно да инвестира във вътрешен капацитет за изграждане и ремонт на военно оборудване

16:44 | 22.08.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Войната в Украйна трябва да предизвика действия у властите във Вашингтон. Тя показа, че американската отбранителна индустриална база не е в състояние да снабди американската армия с оръжия в случай на продължителен конвенционален конфликт с голяма сила като Китай. Производствените линии за ракетите Stinger и Javelin, предназначени за Украйна, са претоварени, като критични компоненти вече не се произвеждат в достатъчно количество, за да отговорят на търсенето, пишат за Wall Street Journal Елбридж Колби и Алигзандър Грей, съответно директор и старши съветник в Marathon Initiative. В периода 2017-18 г. те са работили съответно в Министерството на отбраната на САЩ и Белия дом по въпросите на националната сигурност.

Индустриалните компетенции, необходими за продължителна конвенционална война, са атрофирали. През 2018 г. администрацията на Тръмп идентифицира близо 300 значителни пропуска в 10 „рискови архетипа“ в отбранителната индустрия, като например зависимост от чуждестранен доставчик, които биха могли директно да подкопаят способността на американската армия да води голяма война. Причините за тези пропуски са различни и са предмет на дебат. Те варират от общия спад на местното производство до неуспеха на Конгреса да осигури предвидим цикъл за финансиране на отбраната и от хищническите индустриални политики на други страни до допускането, че бъдещите войни на Америка ще бъдат бързи и решителни. Каквито и да са причините, статуквото е много опасно.

Може би се задава война между САЩ и Китай. Ако се случи, никой не трябва да предполага, че ще е кратка. За да възпират и, ако е необходимо, да надделеят в такъв конфликт, САЩ се нуждаят от топ армия, която може да бъде поддържана, ремонтирана и снабдявана. Има всички основания да се смята, че един конфликт за Тайван ще доведе до значително изтощаване на ресурсите на САЩ. За да надделее в такъв контекст, вътрешната индустриална база на Америка ще трябва да изфабрикува заместители в реално време на критични въздушни, военноморски и космически платформи, както и ключови боеприпаси.

По време на Кубинската ракетна криза САЩ имаха 28 корабостроителници, способни да строят военноморски или търговски кораби. Кораборемонтното съоръжение на Военноморските сили в Гуам беше затворено през 90-те години на миналия век, което наложи значителни ремонтни дейности за американските подводници да се извършват от американската страна на Тихия океан. Само две военноморски корабостроителници и по-малко от 20 сухи дока остават в оперативната зона на Тихоокеанския флот, което е доста под необходимото. Повечето пристанищни кранове - насъщни за ремонта и строителството на кораби - се изработват в чужбина, и често в Китай. В случай на война на флота ще му е трудно да ремонтира корабите си.

Друго безпокойство е дългата логистична „опашка“, необходима за подкрепа на американските сили в огромния Тихи океан. Само шепа спомагателни и резервни кораби поддържат бойните способности на ВМС. Тъй като цивилният търговски флот е сведен почти изключително до вътрешния трафик, а инфраструктурата за производство на нови кораби е ограничена, простата реалност е, че САЩ ще се сблъскат със сериозни затруднения при мащабен транстихоокеански конфликт.

Реакцията на Пекин към посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван подчертава неотложността на ситуацията. През това десетилетие може да настъпи война и САЩ трябва да бъдат подготвени. Без отбранителна индустриална база, която може бързо да произвежда и ремонтира платформи и боеприпаси, американската армия ще бъде като страхотен футболен отбор, който може да играе само през първото полувреме. За да се справят с тази слабост, администрацията и Конгресът трябва да направят незабавни, целеви инвестиции. Те трябва да бъдат съсредоточени върху въздушни, военноморски и космически способности, включително частни и държавни корабостроителници, съоръжения за ремонт на кораби и свързаната с тях инфраструктура.

Тук не става дума за корпоративно благосъстояние, като компании от всеки сектор на икономиката трябва да помогнат за справяне с това предизвикателство, както и работниците и по-широката средна класа. Освен това има спешна нужда от търговски флот, способен да поддържа армията по време на война, както и от екип от квалифицирани работници, които могат да изпълняват жизненоважни задачи като заваряване и монтаж на тръби.

Може скоро да се наложи САЩ да се бият и да спечелят по-интензивна война, отколкото са имали от десетилетия. Китай няма да бъде възпрян освен ако не види, че САЩ са подготвени, а индустриалната база е от съществено значение за това. Няма време за губене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 1 година
доста тъъъпа статия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Един БългаринБраво, атлично, такие глупасти и Соловьов и Симонян на гаварит! Предали мне, что вьi готов за наша специална фейсбук армия, платят неплохо, идвайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
doba
преди 1 година
До: Solar PowerХех, чети повече История, Соларе. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
Solar Power
преди 1 година
До: Един Българин: За никого не е добре да има война. Войните рано или късно свършват с ПОРАЖЕНИЕ за агресора (ВИНАГИ). Лошото е ,че ще умират хора и ще бъдат съсипани държави. Това се случва и в Украйна сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Един Българин
преди 1 година
САЩ вече губиха война от Китай (макар и с помощта на СССР) преди 50г, а тогава Китай беше икономическо джудже. Тази война изсмука ресурсите на САЩ. По-добре е да няма война с Китай за САЩ и домираният от САЩ свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още