IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разносвачът на пици на Путин носи смърт 

Дори и частична, мобилизацията ще постави руската икономика под допълнителен натиск 

17:00 | 01.10.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка:  Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Руснаците не са недосегаеми от руските военни дори на трактора. Поле с пшеница в Черноземния регион в Южна Русия. Кола спира на глинен път, двама мъже слизат и тръгват по полето. Пристигат до трактора, молят шофьора да слезе и му връчват писмо – призовка за фронта в Украйна. След два часа той трябва да се яви пред властите.

„Направо ми падна ченето“, казва пред WitschaftsWoche Бернд Кнеф, германски земеделски предприемач в Русия, който преди няколко дни наблюдава сцената от края на полето. Чувствал се безпомощен и глупав. „Какво искате да кажете в такава ситуация?" Това е усещане, което продължава да го обзема след частичната мобилизация на Путин. Обаждат му се колеги от цялата страна и започват да плачат, защото те или колегите им трябва да отидат на война.

Изглежда, че за мобилизацията властите използват предимно селяни. Самият Кнеф познава стотици трактористи и техници, които са били призовани. Нищо чудно: военните също трябва да карат тежки превозни средства и да ремонтират оборудване. Но дори от управителите на ферми се очаква да служат на фронта. В разгара на сезона на прибиране на реколтата, докато фермерите страдат от санкциите, а цените на хранителните продукти чупят рекорди.

Германците са част от машината

И така, какво е реалното състояние на военните нужди на Русия, щом самият Путин жертва селяните за война? Може ли руската икономика да издържи на това ново ниво на ескалация? А какво мислят предприемачите? Те отчасти трябва да направят избора за частична мобилизация: Кои служители трябва да отидат на война и кои могат да останат? Германските малки и средни предприятия също са засегнати - и отказват да съдействат, доколкото могат.  

„Мобилизацията забавя значително руския селскостопански сектор", казва Кнеф, който работи в Русия от почти 15 години. В тази статия името му, както и имената на останалите шестима, които са интервюирани, са променени от съображения за сигурност. Повечето от тях съобщават за напрегната атмосфера в страната, в която „никой не иска да изпъкне с критиките си", както се изразява един от тях.

Часове след обявяването на частичната мобилизация от страна на Путин се разпространяват диви истории за това как властите набират войници. В интернет засегнатите пишат за необявени посещения през нощта. Бизнесмен разказва за служител на военните, маскиран като разносвач на пица, който звънял на вратите на апартаментите на хората, за да не буди подозрение. Всеки, който отвори вратата, получава призовка.

Според наблюдателите в началото мобилизацията е протекла изключително гладко. Много руснаци са патриотично настроени. В някои региони работодателите са част от машината за набиране на кадри, като са задължени да издават удостоверения за наборна военна служба на служителите си или да предават веднага определен брой мъже на армията.

Било е сутрин, която ръководителят на руска компания от Западна Европа няма да забрави скоро. Малко след речта на Путин ръководителят на местната агенция за наборници идва на посещение и иска да се види с HR мениджъра. Най-напред униформеният служител е изискал с патриотични думи от компанията да събере резервистите и да ги предаде на властите. „А кого точно имахте предвид?" - пита западният бизнесмен. „За съжаление, нямаме никакви списъци“, казва униформеният и добавя весело: „Можете сам да изберете кои служители да призовем. Може би има хора, от които бихте искали да се отървете, знаете ли". Ръководителят му благодари и казва, че трябва да се проверява внимателно. А иначе си мисли: „Армията не заслужава и най-големия нарушител на реда“. 

Експертите оценяват наборните действия като „произволни и непрозрачни". Путин иска да призове 300 000 наборни войници - един процент от всички работници. Това е официалното съобщение - според някои фалшиво. Квотите за наборна военна служба във фирмите варират значително. Понякога става дума за отделни лица, а понякога за една трета от работната сила, както смята един германски мениджър от автомобилния сектор. Поне руската икономика все още се справя. Има компании като Bosch и VW, които не знаят каква работа да дават на работниците си след санкциите и затварянето на заводи. „Списъкът на тези, които не работят и все още получават заплата, е дълъг", казва той.

Последна актуализация: 17:10 | 01.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Alex Silver подкрепям призива ти, сега е време да спреш с глууупавите писания... нито имат капацитет, нито имат вече оръжия и за 1 млн ново мобилизиани! от тук насетне русия ще губи бавно и систематично от окупирана земя до пълно освобождение на Украйна, а войната окончателно ще свърши сле като свалят путин от власт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Мобилизацията от 300 хиляди души е малко над 1% от мобилизационния потенциал на РФ, който е 25 милиона души. Аре стига глуповати писания, предназначени за още по-глуповати човечета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
и да ги взриви точно над техните територии. Време е светът да се освободи от лу00ди войнолюбци и от из000паткали не0000нормалници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
МОСКВА, 01.10.2022 18:37 (БТА)Русия трябва да обмисли използването на ядрени оръжия с малка мощност в конфликта в Украйна, заяви чеченският лидер Рамзан Кадиров, цитиран от Ройтерс. Това изявление той направи малко след като бе съобщено за нови неуспехи на руските сили на бойното поле.... Моето мнение е, че сащ трябва да засекат русия в момента, когато извежда компонентите за ядрените ракети, да пусне американска такава да пресрещне руските точно над москва и над чечения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Хихи ... никой не ги иска тези , дори и като дезертьори-бегълци ... нефелно племе ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още