IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разносвачът на пици на Путин носи смърт 

Дори и частична, мобилизацията ще постави руската икономика под допълнителен натиск 

17:00 | 01.10.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка:  Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

В Москва всеки втори човек обмисля емиграция

Други гледат по-критично на предстоящия недостиг на работници. Групата на онези, които настояват за изключения от Министерството на икономиката поради системната им значимост, се усилва с всеки изминал ден. Досега Кремъл смяташе за недосегаеми само банковия сектор и ИТ сектора, чиито квалифицирани работници са недосегаеми. Скоро към този списък може да се добави и химическата промишленост.

Останалите трябва да се задействат. Преди всичко държавни или свързани с държавата дружества. Например „Аерофлот“ е особено силно засегнат. Според вътрешни източници повече от половината от служителите от мъжки пол са получили призовка за военна служба в рамките на 24 часа след мобилизацията. Пилотите са обект на особено внимание. „Почти всички те са бивши военни пилоти и като офицери автоматично са включени в списъка на резервистите", казва англичанин, който е запознат с темата. Междувременно руските авиокомпании протестират, защото им липсват квалифицирани служители. Малко след началото на войната много пилоти и техници са избягали на Запад. А на всичко това сега идва и тази заплаха от армията. 

Още нещо може да влоши ситуацията: емигрантите. Кадрите на мъже, чакащи на опашки от автомобили на границите с Грузия и Казахстан, обиколиха света. Казахстан вече пребори 100 000 руснаци, които са избягали от диктатурата на Путин през последните дни. А потокът не спира. Всеки ход на Кремъл за ограничаване на свободата на населението и изпращане на повече хора на фронта засилва натиска върху тези, които са останали. „В Москва всеки втори човек мисли да напусне страната", казва един бизнесмен.

Много от тях са млади, добре образовани и с международен опит. „Със сигурност ще има недостиг на суперквалифицирани работници и директори", казва автомобилният мениджър. Според него руснаците са калени в кризисни ситуации, което им помага. „Ситуация, която в Германия се възприема като криза, тук е нещо нормално", казва той. Той е убеден, че компаниите ще намерят решения. Те ще наемат китайци или ще купуват повече готови продукти от чужбина. Според него в един момент ще се завърнат и сегашните емигранти.

Засега обаче не изглежда това да се случва. Почти всички предприемачи, с които WirtschaftsWoche разговаря, очакват президентът Путин да ограничи още повече възможностите за напускане на страната и да обяви нови военни мерки - следващ етап на ескалация, който ще предизвика реакции сред населението.

Финландия затвори границата си за руснаци от 30 септември. Снимка:  EPA/JUHA METSO Финландия затвори границата си за руснаци от 30 септември. Снимка: EPA/JUHA METSO Компаниите и сега трябва да подават документи за разрешаване на пътуване за лицата, които отговарят на изискванията за военна служба. Паспорти вече няма да се издават на граждани, които могат да бъдат призовани в армията, съобщи Кремъл в четвъртък. Резервирани полети ще бъдат отменени, а пътувания – отложени за неопределено време. Мнозина измислят аргументи пред властите, за да обяснят защо не могат да служат. „Страхувам се, че служителите ми ще насочат оръжие към украинците", казва германски предприемач в Москва, който развива бизнес и в двете страни. В момента правният отдел на компанията проучва какви правни възможности му остават.

Беше ли грешка да останат в Русия след инвазията? Повечето от интервюираните германци не смятат, че е било грешка. Русия остава страна с „огромен потенциал за бизнес", казва един предприемач. Друг пък се е сдобил с билет до Германия за началото на октомври - без обратен полет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 01.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Alex Silver подкрепям призива ти, сега е време да спреш с глууупавите писания... нито имат капацитет, нито имат вече оръжия и за 1 млн ново мобилизиани! от тук насетне русия ще губи бавно и систематично от окупирана земя до пълно освобождение на Украйна, а войната окончателно ще свърши сле като свалят путин от власт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Мобилизацията от 300 хиляди души е малко над 1% от мобилизационния потенциал на РФ, който е 25 милиона души. Аре стига глуповати писания, предназначени за още по-глуповати човечета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
и да ги взриви точно над техните територии. Време е светът да се освободи от лу00ди войнолюбци и от из000паткали не0000нормалници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
МОСКВА, 01.10.2022 18:37 (БТА)Русия трябва да обмисли използването на ядрени оръжия с малка мощност в конфликта в Украйна, заяви чеченският лидер Рамзан Кадиров, цитиран от Ройтерс. Това изявление той направи малко след като бе съобщено за нови неуспехи на руските сили на бойното поле.... Моето мнение е, че сащ трябва да засекат русия в момента, когато извежда компонентите за ядрените ракети, да пусне американска такава да пресрещне руските точно над москва и над чечения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Хихи ... никой не ги иска тези , дори и като дезертьори-бегълци ... нефелно племе ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още