IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джорджа Мелони положи клетва като премиер на Италия

Мелони се закле да бъде вярна на следвоенната италианска република и да действа "изключително в интерес на нацията"

13:11 | 22.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/EPA/GIUSEPPE LAMI
Снимка: БГНЕС/EPA/GIUSEPPE LAMI

Джорджа Мелони положи днес клетва пред президента като първия крайнодесен премиер на Италия, предаде AP. Тя стана и първата жена в Италия, която заема този пост.

Нейната политическа партия "Италиански братя", която според някои анализатори има неофашистки корени, получи най-добър резултат на парламентарните избори миналия месец.

Снощи 45-годишната Мелони обяви състава на кабинета си. Нейни коалиционни партньори са дясната "Лига" на Матео Салвини и консервативната "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони.

Снимка: EPA/FABIO FRUSTACI Снимка: EPA/FABIO FRUSTACI

Полагайки днес клетва пред президента Серджо Матарела, Мелони се закле да бъде вярна на следвоенната италианска република и да действа "изключително в интерес на нацията".

Клетва положиха и 24-имата министри от кабинета на Мелони. Петима от тях са технократи и не представляват нито една партия. Шест са жени. 

Снимка: EPA/FABIO FRUSTACI Снимка: EPA/FABIO FRUSTACI

Правителството на Мелони сменя кабинета, ръководен от Марио Драги, бившия шеф на Европейската централна банка, който бе назначен от президента за премиер през 2021 г., по време на пандемията начело на коалиция на националното единство. Мелони беше единственият партиен лидер, който тогава отказа да се присъедини към тази коалиция, настоявайки за нови избори. Те се състояха на 25 септември тази година.

Сега кабинетът на Мелони  ще се сблъска с много проблеми, най-вече опасността от рецесия, повишаващите се сметки за енергия и създаването на единен фронт по отношение на войната в Украйна. Мелони обеща подкрепа за Киев, но нейният коалиционен партньор тази седмица обвини Киев за случващото се и каза, че си е разменил писма и подаръци с стария си приятел, руския президент Владимир Путин, припомня DPA. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 22.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още