IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демерджиев: Щетите от бедствието в Карловско ще бъдат покрити до края на годината

Досега са отпуснати около 10 млн. лева на трите най-пострадали общини, допълнително ще бъдат дадени още 2 млн. лв.

15:05 | 28.10.22 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

До края на годината междуведомствената комисия е готова да покрие всички необходими разходи по възстановяването на материалните щети от наводнението в Пловдивска област през септември. Това заяви служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев по време на изслушване в парламента по искане на ГЕРБ-СДС.

Въпросите на депутатите към него бяха свързани с работата на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет във връзска с наводненията в Карловско и пловдивски села преди два месеца. Тогава голяма приливна вълна наводни пет села и причини сериозни щети на домовете и имуществото на местните жители.

Министърът на вътрешните работи увери, че до края на годината комисията ще отпусне всички необходими суми.

„След като премина непосредствената опасност за живота на хората и бяха спасени над 20 души, се концентрирахме върху непосредствени действия по установяване на щетите, по разчистване, обезопасяване“, каза Демерджиев. Изработен е и план за действие - държавата да помогне с цялата налична сила, с която разполага, и той се изпълнява и до днес. На място все още е тежка техника и военнослужещи, стана известно от думите на вицепремиера, цитирани от БТА.

Заради бедствието е било отложено заседанието на междуведомствената комисия, за да се оценят щетите и необходимото финансиране, да се осигурят необходимите средства за най-тежко пострадалите три общини - Карлово, Цар Калоян и Марица. Кметовете на тези населени места са направили анализ на щетите и след сверяване на данните и установяване каква е необходимата сума до края на година е свикана и комисията.

На база на заявените искания, които бяха удовлетворени изцяло в размерите, в които бяха заявени, на трите общини бяха отпуснати средства за преодоляване на последствията, посочи министърът.

По думите му по бюджета на община Марица е определен трансфер в размер над 208 хил. лв., на община Цар Калоян -  20 хил. лв., на Карлово - 9,9 млн. лв. Тези суми към онзи момент бяха идентифицирани като необходими разходи, уточни Иван Демерджиев. Към тях има допълнително около 2 млн. лева, похарчени за възстановителните дейности, най-вече за почистване, които ще бъдат разгледани и отпуснати при следващото заседание на междуведомствената комисия, която ще се състои между 10 и 15 ноември.

Именно тогава ще бъдат включени в дневния ред и докладваните неразплатени около 2 млн. лева за собствениците на тежка техника, които работят на терен. 

Служебният вътрешен министър даде отчет и за засиления мигрантски натиск към страната.

Той отчете рекорден брой спрени нелегални мигранти на границата с Турция. Той заяви, че от началото на годината 133 хиляди граждани на трети страни са направили опит да преминат и не са успели. „Това е най-голямата бройка, откакто има мигрантска вълна. Справихме се с овладяването на мигрантския натиск, има какво да се направи, трябва да се мисли да няма толкова много часове извънреден труд на служители, които се командироват там“, каза той по време на парламентарния контрол.

Центровете за бежанци в София и в Любимец са със запълнен капацитет на 87%, в Харманли е на 91%, в Пъстрогор е 39%.
По думите на министъра в момента има много актуални маршрути, създаващи проблеми на страните от Централна Европа, но България не е посочена като такъв маршрут. „В Австрия има много мигранти от Индия и Бурунди, а те минават през Сърбия. През България основно минават афганистанци и пакистанци“, каза той.

Дерменджиев припомни, че от началото на годината България е подложена на безпрецедентен мигрантски натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
БОНВИВАН1
преди 1 година
Лесно е с пари на данакоплатците се възстановяват разходи на незастраховани имот и порутени кирпичени обори, които щяха да паднат и без наводнение!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още