IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се сериозна мигрантска вълна. Може ли България да се справи сама?

Засиленият мигрантски натиск ще срещне категоричния отговор на държавата, заяви служебният премиер Гълъб Донев

12:02 | 26.08.22 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Над шест пъти се е увеличил миграционният натиск по границите ни спрямо година по-рано. Потокът бежанци се увеличава непрекъснато и прогнозата е, че най-драматично ще бъде през септември и октомври. В момента на границата ни са връщани по 1000 души на ден, като преди това са били по 300. Данните изнесе служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, коментирайки катастрофата с автобус с мигранти, при която загинаха двама служители на реда вчера.

"Ситуацията с нелегалните мигранти е много трагична", заяви пред bTV арабистът проф. Владимир Чуков по повод тежкия инцидент.

По негови думи Турция вече не е същата. "В момента операцията на Ердоган в Северна Сирия най-вероятно ще се отложи, всички са против, но той иска да се отърве от тези хора. Затова бежанците по всякакъв начин ще търсят да си тръгнат и затова виждате цели семейства в момента да напускат Турция с еднопосочен билет", поясни той.

Според Чуков България трябва да отчете, че имаме ново много силно предизвикателство. "Тепърва ни предстои тази вълна. Каква част от тези мигранти вече са тръгнали или ще тръгнат, не се знае, като говорим само за сирийците. Иначе общо са някъде около 5 милиона афганистанци и иранци и всякакви други“, каза той.

„Наистина в Турция ври и кипи. Трябва да се готвим за всичките останали предизвикателство относно миграцията", каза арабистът. 

Според бившия вътрешен министър Валентин Радев е необходимо освен влагане на пари в оградата по границата, натам да се насочат и още хора. „България не може сама да се справи с този натиск, който очевидно предстои... няма достатъчно кадри, не е окомплектован съставът и е лошо оборудването“, добави той. Радев заяви и че е много важно вътрешна сигурност да направят необходимото за вземане на важни мерки да спрат каналджийството. Той смята, че може да се върне и армията на границата.

"Натискът се очакваше и се случи няколко месеца, след като талибаните превзеха целия Афганистан. Тогава десетки хиляди афганистанци тръгнаха по тежкия път през Иран и Турция. Военните операции на Турция срещу кюрдите в Сирия отново засилват мигрантските потоци към нас. Говорим за 10 хил. души, а те сигурно са в пъти повече. Отчитаме само заловените", каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев. Той добави, че в момента, в който срещу заплащане може някоя камера да бъде завъртяна в друга посока, за да се пропуснат мигранти, това означава, че се застрашава целостта на европейската граница. 

"Що се отнася до Турция, не трябва да разчитаме чужда държава да охранява нашите граници. Гърция изгради модерни съоръжения по границата си с Турция и успя да спре мигрантския натиск", каза още бившият зам.-външен министър пред Bulgaria ON AIR.

Керемедчиев се съгласи, че е голяма опасността терористи да се представят като бежанци и да влязат у нас. По думите му има рязка промяна в самия вид на бежанските потоци. Сега са изцяло мъже, които са в разцвета на своите сили и могат да преминават през трудни терени.

Милен Керемедчиев добави, че войната в Украйна също подпомага тези мигрантски потоци да преминават през България. 

"Европа от 2015 г. влиза от криза в криза. Държавите се оставят сами да се справят. Бежанците от Близкия изток не са чак толкова много, колкото бежанците, които идват от Африка към Европа. Този казус е много по-тежък", обърна внимание той.

Темата беше основна и на днешното правителствено заседание.

Засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата, заяви служебният министър-председател Гълъб Донев в началото на днешното правителствено заседание, цитиран от БТА. Служебният премиер увери, че полиция и армия, заедно и в координация ще пазят държавната граница на България. 

Донев увери, че Министерството на земеделието и горите ще окаже съдействие при поддръжката на пътищата, използвани от органите на реда при охрана на държавната граница. 

„Публична тайна е, че трафикът на хора се извърша през договорени и проверени пътни трасета. Щом местните хора могат да посочат каналите за нелегален трафик към Сърбия и Румъния, през България, и службите трябва да бъдат информирани за това. Възлагам на МВР задачата да извършат строг контрол и наблюдения на пътища, за които е известно, че се осъществява нелегален трафик на мигранти. Голямата цел, по която работим от ден първи от встъпването си в длъжност, е присъединяването на България към Шенгенското пространство“, коментира още служебният министър-председател Гълъб Донев. 

"За да предпазят пътуващите, полицаите са загубили живота си", заяви по bTV служебният вътрешен министър Иван Демерджиев за катастрофата с автобус с мигранти.

Той коментира и участието на полицаи при пропускане на мигранти през границата.

"Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти. Иначе сред каналджиите има освен сирийци, афганистанци и украинци и граждани на РСМ", посочи той. Цената на мигрант е около 1000 евро, като границата е изключително лесна за преминаване, добави Демерджиев. "Видях с очите си как се прескача с една стълба", обясни вътрешният министър. Той разказа и за нова схема на плащане, която се ръководи от Турция, като определи метода като много иновативен.

Демерджиев заяви, че е в ход операция по отношение на населените места, в които има данни да се укриват мигранти.

За по-строги мерки срещу каналджийството призова директорът на „Гранична полиция” комисар Росица Димитрова. Вече сме предлагали такива, ще ги предложим и на следващия парламент, заяви тя по Нова телевизия. Тя увери, че има подсилване на системите, започва и използването на дронове за превенция на миграцията.

Тя призна, че до нея са стигали сигнали за униформени, замесени в трафик на мигранти и те веднага са предавани на Дирекция „Вътрешна сигурност” за разследване. „На 17 август Министерският съвет отпусна 1,5 млн. лв. за ремонт на оградата по границата ни с Турция и пътищата в района. Работим съвместно и с Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex”, каза още Димитрова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС - в Сирия войната свърши и бежанците могат да се прибират. Афганци и други такива не са бежанци по смисъла на Женевската конвенция, нито в Турция, камо ли у нас. Бежанецът е такъв в първата сигурна държава по пътя си - тоест не може някой да обикаля половината свят и да търси най-щедрата хранилка, твърдейки, че е "бежанец".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
Това е държавна граница: тя трябва да се охранява с оръжие и при нужда: стрелба на месо. Който твърди, че е "бежанец" - има си ГКПП, където може да подаде документи и да моли за убежище. Мигрите, които преодоляват със сила държавната граница са агресори и трябва да бъдат посрещани като такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още