IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се стигна до бедствието в Карловско?

Сечта в региона е в пъти над разрешената, каза Никола Рахнев, основател на инициативата Гората.бг

18:08 | 13.09.22 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Десетки местни жители, някои от които работили в дърводобивните фирми или от системата на горите - са категорични, че системно превишавана законна сеч в Карловско е имало. Това каза Никола Рахнев, основател на инициативата Гората.бг, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той заяви, че ситуацията остава тежка в трите най-засегнати села от наводненията в Карловско - Слатина, Богдан и Каравелово - със стотици наводнени къщи, отнесена инфраструктура и довлечени хиляди тонове камъни, тиня и дървета.

Ясно се виждат и неадекватните действия на почти напълно абдикиралата от отговорност държава, каза Рахнев. Според него това значително е увеличило степента на бедствието в региона. 

"На практика 158 хил. куб. м дървесина са позволителната сеч само за едното село - Каравелово - по официални данни на Изпълнителна агенция по горите за периода от 2012 г. до момента. Дали са добити в цялост - не са по официални документи, но всички хора казват, че при разрешително за сеч при интензивност 20% като на теория трябва да се подбират по-слаби и по-неустойчиви дървета, на практика се отсичат до 70%-80% от гората, като се подбират най-здравите и най-дебелите дървета. Причината да се сече четири пъти повече е, че фирмите, които добиват, имат икономически интерес", заяви Рахнев.

Тази информация се подкрепя от видеа, снимки и сигнали на местните жители, добави той.

Макар метеоролози да споделят, че обявените количества валежи от 150-190 л./кв. м. вероятно са спекулативни, незаконната сеч определено е била фактор за бедствието, категоричен е той.

"Категорично горите биха намалили обема на бедствието. Дъждът е голямо количество и със сигурност може да доведе до наводнения, но ако няма такива масово изсечени гори, голи петна на места, ако са правени баражи за ограничаване на ерозията, ако горските пътища се правят както трябва, ако изрязаната дървесина е била законно съобразно складирана на терен, 100% бедствието щеше да е значително по-малко", посочи гостът.

Вижте целия коментар във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Аре стига сте се халосвали. Каза ви се вече - виновно е глобалното затопляне. Ако не валяха дъждове щеше ли да има наводнения, дори да нямаше и едно дърво в гората? Нямаше. Значи виновен е дъждът, който пък е резултат на *** на добитъка в яхърите на карловските селяни. Ако избият добитъка и минат на дървеници и ***, всичко ще е наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още