IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите са на противоположни позиции за незаконната сеч около Карлово*

В района няма незаконна сеч, уверява шефът на Агенцията по горите. Има данни за сеч в нарушение на плановете, каза вътрешният министър

10:47 | 12.09.22 г. 2
Тонове кал и дървен материал, донесени от придошлата вода след тежкото наводнение в карловското село Слатина. Снимка: БГНЕС
Тонове кал и дървен материал, донесени от придошлата вода след тежкото наводнение в карловското село Слатина. Снимка: БГНЕС

Властите са на противоположни позиции по въпроса дали има или не незаконна сеч в района на наводнените карловски села.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и директорът на Изпълнителната агенция по горите Стоян Тошев изказаха коренно различни тези в коментар на проблема днес.

Първоначалните проверки показват, че няма незаконна сеч в района на Карлово, който пострада жестоко от наводнения след проливните валежи. Това заяви по БНТ инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Агенцията по горите. Той добави, че предстоят още проверки в района, съвместно с други институции, а окончателните изводи ще се направят след приключването им.

"Проверките, които започнах в самото начало, показаха, че няма незаконна сеч, но не мога да бъда категоричен, защото има други сечища, които ще бъдат проверени. Установени са организационни пропуски, които ще бъдат отстранени", каза той.

Той допълни, че към момента проверките не са установили изсечени пътища, които да са се превърнали в улеи, но релефът е изиграл своята естествена роля и е спомогнал за отвеждането на вода до притоците на река Стряма.

"Хората, които присъстват с нас на проверките, сами се убеждават, че тези райони не са компрометирани. Горските райони са добре стопанисвани. Да, има организационни пропуски, но като цяло се създават едни нелоши горски насаждения, които вършат своята функция", посочи Тошев. 

Директорът на агенцията коментира сателитни снимки от района, които показват оредяване на гората през последните години. По думите му става въпрос за близо 1000 хектара увеличение на горската площ, но с млади насаждения, които не са с такава плътност. „Има извършени във времето мероприятия, но са възстановени с млади насаждения", каза той.

Стоян Тошев добави, че от самото начало екипите на агенцията работят по сигнали на местни жители, които ги насочват къде има проблем. Проверки текат в цялата страна. Той призова хората да подават сигнали винаги когато имат съмнение за незаконна сеч.

"Апелирам да се подават сигнали, защото за нас е важно да ходим преди или по време на извършване на нарушението, а не след това, когато вече са изсечени масиви“, призова директорът. Сигнали за незаконна сеч и бракониерство могат да се подават на телефон 112 или на платформата "Защити гората".

Тошев допълни, че предстои анализ в кои райони на страната има концентрация на нарушения.

Според него през последните години контролът в горските стопанства у нас се е повишил значително.

Проверка в района на карловските села показа, че има данни за сеч в нарушение на плановете, каза по-късно пред журналисти служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, цитиран от БТА. о думите му е важно да се изясни дали тези нарушения са допринесли за тежкия инцидент. Затова и компетентните органи продължават разследването в тази посока.

В началото на септември пороен дъжд предизвика наводнение в няколко карловски села. Специализирани машини и служители на редица държавни институции, включително пожарната, армията, пътната агенция, горските стопанства, както и доброволци, се включиха  в преодоляването на последиците от наводнението.

Служебният вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в петък посети отново района на наводненията в Карловско в контекста на започналата проверка за евентуално извършена незаконна сеч, както и на продължаващите възстановителни работи, създадената организация за охрана на обществения ред и имуществото на жителите.

* Обновена след коментара на Иван Демерджиев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Още през 1905 г. онези власти са знаели за ролята на горите срещу пороищата и в тези райони, които сега изпатиха, са започнали масово залесяване в Карловско и Казанлъшко. В последните 33 години у нас сечта на гори достигна до много опасни нива. Дървената мафия диктува условията на местните власти и никой не си мръдва пръста да я озапти. Резултатите са видими. Но новите власти не признават вината си, а приписват всичко на климатичните промени. Вероятно те са причина за дървената мафия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
melon
преди 1 година
Абе има разлика между млади насаждения и стари... Сега се оправдават, ама всички знаем какво е по горите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още