IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щетите от пороите в Карловско надхвърлят 70 млн. лева

340 къщи са пострадали от наводненията в региона, съобщи кметът на Карлово

10:42 | 07.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/EPA/ВАСИЛ ДОНЕВ
Снимка: БГНЕС/EPA/ВАСИЛ ДОНЕВ

Щетите от пороите в Карловско са огромни и надхвърлят 70 млн. лева, съобщи в ефира на Радио Пловдив кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той разказа, че са разрушени седем мостови съоръжения на общински пътища, 11 съоръжения, по които минават пешаходци и автомобили като връзка между частите на населените места, в различна степен са засегнати 340 къщи, като шест от тях са напълно разрушени, а 40 - силно повредени и не могат да бъдат обитавани.

Част от тези къщи са вили и не са постоянно обитавани. Кабаиванов посочи, че в момента без подслон са 25 семейства, които са настанени при свои близки или роднини. Общината ще предложи няколко варианта за настаняване на тези хора в общински имоти, като един от вариантите е да бъде ремонтиран обищниски имот, който да бъде превърнат в многофамилна жилищна сграда.

Поражения има и по няколко детски градини, две училища и три читалища, уточни още Кабаиванов. Повредени са около 20 километра пътища. Данните обаче са все още предварителни и щетите продължават да се описват, допълни той. На този етап те показват, че щетите по частните имоти са на стойност 30-40 млн. лева, а на инфраструктурата - 40-50 млн. лева.

Емил Кабаиванов участва в заседанието на Министерския съвет. Очакванията са по-късно днес (7 септември) да бъде обявена и подкрепа от страна на правителството за покриване на щетите.

В момента работата на общинските власти е насочена към възстановяването на живота на хората - почистване, възстановяване на електрозахранването и водоподаването. Кметът на Карлово предупреди, че водата може да бъде ползвана само за битови нужди, но не и за пиене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още