IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Шишков: Най-важното е институциите да не си прехвърлят вината за случилото се в Карловско

Все още не може да се направи сметка на щетите, засегната е водопреносната мрежа, посочи регионалният министър

12:34 | 07.09.22 г.
Снимка: Васил Донев БГНЕС/ЕРА
Снимка: Васил Донев БГНЕС/ЕРА

Днес на заседанието на Министерски съвет ще се обсъди начин, по който ще бъдат изплатени средства на засегнатите от наводненията села в Карловско и как те ще бъдат възстановени. При обсъждането ще присъстват и кметът на Карлово Емил Кабаиванов и областният управител на Пловдив Ангел Стоев, съобщи по БНТ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков по повод бедственото положение на селата в Карловско.

„Ще бъде обсъдено как ще се отпускат помощите за пострадалите. Държавата ще помогне както със средства, така и с капацитет – интелектуален потенциал. Трябва да се направи оценка на щетите, да се направи проект за възстановяване. Важно е да се направи анализ за пропуските. Най-важното е институциите да не си прехвърлят вината, а да се помогне на хората. Необходимо е да се направи този анализ, за да не се повтаря това бедствие“, настоява той.

Той посочи, че основната причина за бедствието в Карловско е лошото време и излелият се дъжд и добави, че на практика пострадалите села ще се изграждат наново.

По думите му в момента да помагат на бедстващите села в Карловско са се включили всички институции, които разчистват щетите от наводненията. „От Министерство на регионалното развитие се включиха "Автомагистрали" и служители на тол системата. В първите часове на бедствието се включиха и пътните фирми, които помогнаха с почистването на пътищата“, поясни арх. Иван Шишков.

Министърът заяви, че все още не може да се направи сметка на щетите.

„Важното е, че няма жертви. Когато отидох на място в петък,, имаше хеликоптери, които евакуират хората. Максимално бързо трябва да бъдат разчистени щетите – земна маса и дървен материал. След това ще започне много важен момент за инфраструктурата на селата. Има паднали мостове, улиците са в тежко състояние, няма вода. Ще има щети върху водопреносната мрежа и много внимателно и постепенно трябва да бъде пускана водата“, уточни служебният регионален министър.

Той коментира и строежа на интерконектора с Гърция.

„След проверката на интерконектора с Гърция останах изключително доволен. Пуснах заповед за разделяне на етапите. Има пълна мобилизация за довършване на обекта. До днес поеха ангажимента да довършат основните неща. Асфалтирането на пътя и довършване на противопожарната защита да е готова до края на седмицата. До края на другата седмица да имат Акт 15. Имат още да представят документи за Акт 16, обясни арх. Шишков. – Надявам се до другата седмица да имаме пълна готовност с документацията и първата част на проекта, за да можем да осигурим газ на страната. Газовата връзка зависи от строителя. Всички министри, които бяха замесени в пускането на газовата връзка, работиха интензивно.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още