IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат още 10 млн. лв. на три общини в Карловско

Започнало е разпределянето на средствата за подпомагане на засегнатите от наводнението общини

17:41 | 15.09.22 г.
Над 400 военни помагат за възстановяване на наводнените места в Община Карлово. Снимка: БГНЕС
Над 400 военни помагат за възстановяване на наводнените места в Община Карлово. Снимка: БГНЕС

Отпускат се още 10 млн. лева за покриване на щетите в наводнените общини Карлово, Калояново и Марица. Това обяви вицепремиерът и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след заседанието на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, предава БТА.

Още около 20 млн. лева са дадени днес за ликвидиране на други последици, каза още вътрешният министър и уточни, че заедно с тези средства за трите общини държавата отпуска близо 31 млн. лева.

Започнало е разпределянето на средствата за подпомагане на засегнатите от наводнението общини, каза още служебният вътрешен министър. 

Общият бюджет за подпомагане е около 80 млн. лева, като само щетите от последното бедствие са 80 млн. лева, допълни Демерджиев. И уточни, че трябва да се засили превенцията, за да се спести голяма част от разходите по възстановяване.

Министърът заяви, че има достатъчно техника на терен, която работи постоянно.

Заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов потвърди, че незаконна сеч в региона на наводнените села няма. "Текат проверки, след които са съставени актове за административни нарушения. Продължава и изнасянето на дървесината, натрупана в речните масиви", посочи той.

На 2 септември, след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъ дере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е обявено бедствено положение. Засегнати са повече от 200 къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и стотици доброволци участват в разчистването на селата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още