IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За бедствието в Карловско са заделени над 10 млн. лв. за неотложни нужди

Започва изплащането на еднократната помощ за пострадалите от наводнението

10:40 | 19.09.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Изследват се всички възможни причини за наводненията в Карловско от началото на септември. Това заяви служебният заместник- министър на икономиката Димитър Данчев по БНТ. Сред възможните причини са огромното количество дъжд, което е паднало, непочистени дерета и корита на реки, извършването на незаконна сеч, посочи той.

„За нас е важно да стигнем до първопричината за бедствието в Карловско, за да не се налага да се инвестират средства във възстановяването на последвалите щети и най-вече – да се избегнат човешки жертви“, каза Данчев. И допълни, че са сезирани всички органи, които имат отношение по темата – МВР, Министерство на земеделието, прокуратурата.

Заместник-министърът потвърди, че това, което е установено до момента, е, че не е имало незаконна сеч.

„Хората, които са били на място, са видели, че огромната част от дърветата, довлечени по време на бедствието, са изкоренени, което показва, че не са отсечени. Но предвид огромните щети и тежките последствия, ще съберем пълната информация от горските стопанства, МВР и другите контролни органи за това дали е имало в миналото незаконна сеч“, отбеляза Данчев. 

Той уточни, че на заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет е взето решение да се отделят повече средства за извършване на превантивни дейности.

За бедствието в Карловско са заделени над 10 млн. лв., които по предварителни разчети ще покрият най-необходимите и неотложни разходи. Само разходите за пълното възстановяване на бедствието са около 80 млн. лева, колкото е приблизително целият бюджет на комисията за цяла година.

От днес започва и изплащането на помощите на хората в пострадалите от наводненията села, размерът на еднократната помощ е 375 лева и тя ще бъде изплатена навреме, каза още Данчев.

Комисии от инженери-конструктори започват огледи в трите най-пострадали села - Богдан, Каравелово, Слатина и Войнягово. Те ще обследват пострадалите сгради и ще описват пораженията по тях. Въз основа на събраната информация екипите ще дадат становище дали съответните постройки подлежат на ремонт, дали са годни за обитаване или трябва да бъдат съборени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още