IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътрешната комисия в НС прие на първо четене два законопроекта за антикорупционен закон

Предложенията бяха внесени от „Продължаваме промяната“ и служебното правителство

17:40 | 03.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред приеха на първо четене и двата законопроекта за антикорупционен закон.

Текстовете, внесени от Кирил Петков от "Продължаваме промяната", и тези на служебното правителство, събраха по 17 гласа. Двама гласуваха "въздържал се" и за двата проекта, съобщава БТА.

„Корупцията е сред основните причини за загубата на обществено доверие. Затова от "Продължаваме промяната" идентифицирахме корупцията като враг номер едно“, каза Кирил Петков. Това е причината "Продължаваме промяната" да предлага нов закон - за да бъде създаден независим орган за разследване на корупцията, но и да има механизми той да не се превърне в "бухалка", посочи Петков.

Милен Матеев от "Продължаваме промяната" представи законопроекта, според който се предлага сегашната  Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да бъде разделена на две. Ако прокуратурата и следствието работеха ефективно, нямаше да имаме такива нива на корупцията, посочи Матеев. 

Правосъдният министър Крум Зарков, представяйки законопроекта на Министерския съвет, заяви, че е добре да има специална ресорна агенция. Правителството предлага новият орган да не бъде избиран само от Народното събрание, а на квотен принцип - двама от Народното събрание, един от президента и по един от двете върховни съдилища.

Зарков припомни, че в предложенията е заложено ротационно председателство всяка година.

Служебното правителство одобри миналата седмица създаването на орган с разследващи функции, който ще проверява за корупция по високите етажи на властта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още