IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов антикорупционен орган ще разследва високите етажи на властта

Структурата няма да работи като чадър или бухалка, заяви министърът на правосъдието Крум Зарков

12:17 | 26.10.22 г. 1
Крум Зарков Снимка: БГНЕС
Крум Зарков Снимка: БГНЕС

Служебното правителство одобри създаването на орган с разследващи функции, който ще проверява за корупция по високите етажи на властта. Това обяви правосъдният министър Крум Зарков на брифинг в Министерски съвет.

Зарков даде някои подробности за новата структура на брифинг след заседанието на правителството.

„Кабинетът одобри законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности. С това се създава разследващ орган, който концентрирано да се занимава с корупцията по висшите етажи на властта“, каза правосъдният министър Крум Зарков.

„Предвиждаме гаранции този орган да не бъде употребяван нито като „бухалка”, нито като „чадър”. За да се случи това, предлагаме той да бъде конституиран като се намесят различни органи, които да излъчват членове в тази комисия. Това са Народното събрание, президентът и върховните съдилища”, посочи Зарков.

Той уточни, че се предвижда независимост и на разследващите в този орган. „Искаме да излезем от порочния кръг на скандали около тези органи, свързани с техните председатели. Затова предлагаме той да се председателства на ротационен принцип от петте му членове - всеки един за по една година”, посочи правосъдният министър.

Според него този закон най-накрая трябва да отговори на дълго задавания от българите и международните наблюдатели въпрос: „Защо няма осъдени за корупция по високите етажи на властта? „С този закон частта, свързана с ефективното и независимо разследване, ще бъде решена”, категоричен е Зарков.

Преди заседанието на кабинета днес служебният премиер Гълъб Донев обяви, че кабинетът разглежда днес десет законопроекта, сред които Законът за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични личности.

„В дневния ред на днешното заседание са включени и десет законопроекта, които имат за цел да подобрят и облекчат живота на българските граждани“, заяви служебният премиер.

Като едни от най-важните той посочи предлаганите промени в антикорупционното законодателство. 

„Независимият разследващ орган за противодействие на корупцията е силната имунна система на държавата срещу порочните практики, които допускат облагодетелстването на малцина за сметка на цялото общество. Инхаус поръчките се превърнаха в емблема за източване на държавни средства“, заяви още Донев. 

Донев разясни, че с предложението за промени в антикорупционния закон се забранява на изпълнителя да превъзлага дадена поръчка, като се предвижда и санкция за нарушаване на забраната. 

Служебният премиер Гълъб Донев коментира още, че в първите дни на новото 48-ото Народно събрание са отправени голям брой депутатски въпроси към министрите от служебния кабинет. Зададени са около 70 въпроса, към Иван Шишков има зададени 18 въпроса.

Кабинетът предстои да одобри и допълнителни 20 млн. лева по бюджета на социалното министерство за изплащане на еднократна финансова помощ за отопление в размер на 400 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Айде, още безполезни чиновници..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още