IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният съд проправя пътя за публикуване на данъчните досиета на Тръмп

Бившият президент се бори от години Конгресът да не получи достъп до данъчните му документи. Сега е победен от най-висшата съдебна инстанция в страната

08:16 | 23.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Бившият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP
Бившият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP

Върховният съд на САЩ разчисти пътя за предоставяне на данъчните досиета на бившия президент Доналд Тръмп на комисия на Конгреса. Във вторник (местно време, б. ред.). Върховният съд отхвърли искането на адвокатите на Тръмп да спре предаването на данъчните документи на финансовата комисия на Камарата на представителите, която все още се контролира от демократите. Републиканецът от години се бори по съдебен път срещу предоставянето на документите на ръководената от демократите комисия и сега най-накрая се провали на най-високо ниво, предава DPA. 

В разрез с обичайната практика в САЩ Тръмп, предприемач в областта на недвижимите имоти, не е публикувал данъчните си декларации нито като кандидат за президент, нито след като влезе в Белия дом. Затова критиците предполагат, че той има какво да крие. Едва през миналата седмица Тръмп обяви, че иска отново да се кандидатира за президент от Републиканската партия на изборите през 2024 г.

Финансовата комисия в Камарата на представителите се опитва да получи документите от години. По време на администрацията на Тръмп обаче Министерството на финансите се изправи на пътя на искането. Едва при управлението на наследника на Тръмп - Джо Байдън, миналата година Министерството на финансите най-накрая нареди на местните данъчни служби – IRS, да предадат документите на комисията. Тръмп се противопостави на това в съда и в крайна сметка поиска от апелативния съд във Вашингтон да спре процеса. Съдът отхвърли това на първия кръг през август. След това Тръмп подаде молба за преразглеждане, която също е отхвърлена през октомври. Това му даде възможност да се обърне към Върховния съд на САЩ.

Първоначално Върховният съд спря публикуването на документите в началото на ноември след извънредна молба на адвокатите на Тръмп, като даде възможност и на двете страни да направят коментари. В крайна сметка обаче сега Върховният съд проправя пътя за разкриване на документите.

За комисията това е успех в последния момент: след като републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите на междинните избори в САЩ и ще управляват от началото на януари, на ръководената от демократите комисия не ѝ остава много време, за да направи нещо по въпроса.

Понастоящем Тръмп е въвлечен в различни правни спорове - наред с други неща, заради пренасянето на секретни правителствени документи в частното му имение след напускането на Белия дом.

CNN иска съд да отхвърли иска на експрезидента срещу телевизията за клевета

Междувременно CNN поиска от съдия да отхвърли иска на бившия президент Доналд Тръмп срещу телевизията за клевета заради отразяването на теорията му за конспирация на изборите през 2020 г. и критичните репортажи за поведението му. 

Искът на Тръмп, подаден през октомври, съдържа дълбоко погрешни правни аргументи и е забранен от Първата поправка, заяви CNN в молба за отхвърляне, подадена във вторник във федерален съд във Флорида. 

„Жалбата има за цел да заглуши всякаква критика на опроверганото твърдение на ищеца, че президентските избори през 2020 г. са били „откраднати",  се казва в молбата на CNN, цитирана от Bloomberg. „Искът обаче дори не се опитва да докаже, че това твърдение е вярно поради простата причина, че доказателства за съществена изборна измама не съществуват“. 

Адвокатите на Тръмп Джеймс Тръсти и Линдзи Халиган не са отговорили веднага на молбите за коментар

CNN отхвърли твърдението на Тръмп, че е бил оклеветен от сравненията на нейни лица в ефир на бившия президент с Хитлер заради опитите му да отмени изборите и да остане на власт. От CNN заявиха, че подобни коментари са защитени като „риторична хипербола" и „чисто мнение" съгласно принципите на закона за клеветата.

„Тези твърдения са несъстоятелни и отблъскващи свободната преса и открития политически дебат", заяви CNN и добави, че Тръмп „напълно не е успял" да докаже, че забележките са били умишлено злонамерени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още