IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е републиканците да изоставят Тръмп

Бившият президент вреди на американската демокрация и на електоралните шансове на партията си

16:36 | 18.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доналд Тръмп очакваше да е яхнал червена вълна от републикански успехи на междинните избори в САЩ – включително на лично одобраните от него кандидати – когато обяви кандидатурата си за президент през 2024 г. Нещата не се получиха така. Републиканската партия имаше лоши междинни избори, отчасти благодарение на избледняването на тръмпистките кандидати. На старта на кампанията на Тръмп за 2024 г. видимо X липсваше самоувереността, с която той слезе по златен ескалатор, за да обяви участието си в изборите през 2016 г. Умерените републиканци и поддръжниците на бизнеса сега имат възможност да отърват Републиканската партия от него и неговото нагативно влияние. Те трябва да я използват, пише Financial Times в редакционен коментар.

Бившият президент доказа, че представлява опасност за демокрацията в САЩ. Комисията за събитията от 6 януари в Камарата на представителите представи убедителни доказателства за широкообхватен план на Тръмп и съюзниците му да отменят резултатите от изборите през 2020 г. с каквито и да е средства, включително насилие. Тръмп се противопоставя на повечето от принципите, които направиха Америка толкова решаваща сила в света.

Сега има други убедителни прагматични причини партията да изостави кандидат, който вече не е победител. Републиканците имаха шанс да се отърват от Тръмп след метежа срещу Капитолия на 6 януари. Мнозина избраха фаустов пакт с тръмпизма, защото смятаха, че той е билетът към победата. Те приеха, че вярността към човек с желязна хватка върху Републиканската партия е единственият начин да отключат подкрепа или финансиране. Все повече доказателства сега показват, че Тръмп е електорален пасив.

Той не само загуби изборите през 2020 г. На междинните избори тръмпистките кандидати загубиха почти всички ключови състезания за сенатори или губернатори. В най-конкурентните избирателни райони за Камарата на представителите кандидатите, подкрепяни от Тръмп, се представиха по-слабо. Ако сянката на Тръмп допринесе за победа на демократите на втория тур за Сената в Джорджия през декември, тогава те ще са спечелили нетно едно място в горната камара на Конгреса.

Въпреки че Тръмп все още е популярен сред твърдия електорат на републиканците, често поведението на по-независимите избиратели е това, което решава изборите. Проучванията сочат, че независимите избиратели са предпочели демократите пред републиканците в междинните избори с 4 процентни пункта преднина на национално ниво - и с повече във важни щатски битки.

Възможно е Тръмп да е мотивиран да се кандидатира не изцяло от вярата, че може да спечели, а отчасти, за да се защити срещу евентуални обвинения, произтичащи от различни федерални и щатски разследвания. Обявяването на кандидатурата му обаче не осигурява защита от закона и не трябва да бъде възпиращ фактор за прокурорите, ако смятат, че имат неопровержими доказателства.

Ако бъдещето на американската демокрация беше, наред с инфлацията и престъпността, ключово безпокойство за гласоподавателите на междинните избори, екзитполът сочи, че друго такова е било ограничаването правото на аборт. Това е проблем, свързан не само с Тръмп, но и с по-широкото обръщане на Републиканската партия към твърд консерватизъм през последните десетилетия. Републиканците трябва да загърбят не само Тръмп. Те трябва да изоставят позициите си, които отблъскват много жени, млади хора и центристки избиратели.

Основен тест за кандидатите на Републиканската партия трябва да бъде обещанието за уважение към изборния процес и неговите резултати. Кандидатите от всички нюанси на републиканския спектър трябва да бъдат насърчавани да стимулират дебат за това, зад което стои тяхната партия. Висши партийни фигури и донори също трябва да се замислят добре как помогнаха Америка да тръгне по тръмписткия път, с всички произтичащи от това вредни последици. Решението на основателя на Blackstone Стивън Шварцман да спре да подкрепя Тръмп за сметка на кандидат от „новото поколение“ е показателен знак за времето. Други трябва да го последват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Аре на новото "Работническо дело". Гнус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
Либерастите умират от страх пред Великият човек, това е истината !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още