IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означават междинните избори в САЩ за инвеститорите?

Американските акции обикновено се представят по-добре в шестте месеца след изборите, отколкото в предходните

10:57 | 15.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Междинните избори в САЩ (за Конгрес – бел. прев.) могат да имат големи последици за икономиката и пазарите, пише за Financial Times Мегън Грийн, която е глобален главен икономист на Kroll. Превземането на Камарата на представителите от републиканците през 1994 г. доведе до блокиране на правителството, но след това - и до споразумение за първите балансирани бюджети на САЩ от десетилетия.

Но тези избори не са такива. Каквито и да са крайните резултати (демократите запазиха Сената, а републиканците почти сигурно вземат Камарата на представителите – бел. прев.), това, което е ясно, е, че американското управление ще остане силно разделено, с малки мнозинства в двете камари на Конгреса и голяма степен на безизходица.

Добавете към това стратегията на администрацията на президента Джо Байдън да форсира политическия си дневен ред в очакване на трудни междинни избори, и последните две години на това правителство вероятно няма да бъдат повлияни много от състава на Камарата на представителите и Сената. Задънеността и стабилността, която тя носи, може да не са нещо лошо за инвеститорите. Федералният резерв, а не правителството, в крайна сметка ще играе по-голяма роля в определянето на съдбата на икономиката и пазарите.

Историята сочи, че краткосрочната перспектива за акциите е добра. В 17 от последните 19 междинни избори след 1946 г. индексът S&P 500 се е представял по-добре през шестте месеца след вота, отколкото в шестте преди него, според Charles Schwab. Тези корелации са в сила независимо коя партия контролира Камарата или Сената.

Не че партиите и политиците са без значение за пазарите - във Великобритания Лиз Тръс и Куаси Куартенг наскоро доказаха, че това е не е така. Акциите обикновено се представят по-добре след избори, защото инвеститорите обичат сигурността. Би било по-трудно да се прокара законодателство през разделен Конгрес, така че има повече яснота относно политиката през следващите две години.

Облигациите също могат да бъдат стимулирани от изборните резултати, тъй като е по-малко вероятно едно разделено управление да одобри значителни нови разходи. Като цяло това би трябвало да е по-малко инфлационно. Според измерването на фискалното въздействие на Hutchings Center, при сегашното законодателство само ще има фискална спирачка за икономиката до поне третото тримесечие на 2024 г.

Там, където нещата могат да се влошат, е ако републиканците се опитат да принудят администрацията на Байдън да предприеме фискално ограничаване. Задаващото се мнозинство на републиканците в Камарата заплашва да издейства съкращения на разходите, като блокира увеличаването на тавана на дълга, което би попречило на правителството да плаща сметките си.

През 2011 г. политиката на ръба относно тавана на дълга предизвика сътресения на пазара, включително безпрецедентно понижение на рейтинга на държавния дълг на САЩ от кредитната агенция S&P. Демократите може да се опитат да вдигнат лимита на дълга на последното заседание на Конгреса в стария му състав. Но скорошно проучване на Bloomberg News установи, че 78 процента от анкетираните очакват сблъсък за тавана на дълга през следващата година.

Междувременно основният фактор за корпоративните печалби и икономиката сега е Фед, а не федералното правителство. Въпреки че инфлацията на потребителските цени се забави повече от очакваното през октомври, ръководителите на Фед обещават да продължат да повишават лихвите - и да ги поддържат високи. Това означава продължаващ натиск върху корпоративните печалби и възможност за рецесия през втората половина на следващата година. Ако това се случи, едно разделено управление няма да може бързо да договори антициклични мерки. Несигурността относно лихвената политика може да компенсира всяко краткосрочно следизборно вдигане на акциите и облигациите.

Фед може също така да има по-голямо влияние върху секторните печеливши и губещи, отколкото междинните избори. Корпоративните облигации, особено тези с неинвестиционен рейтинг, ще бъдат изправени пред насрещни лихвени ветрове. Акциите на строители на жилища и тръстове за инвестиции в недвижими имоти също зависят от милостта на Фед. Продължаващото харчене на спестяванията на домакинствата от пандемичната фискална помощ би подпомогнало потребителските компании, но това трябва да приключи през 2023 г. След това много ще зависи от възможността за така нареченото меко кацане на икономиката.

Макар че някои републиканци се противопоставят на още военна помощ за Украйна, необходимостта от замяна на вече дарените боеприпаси и оборудване, заедно с увеличаването на напрежението с Русия и Китай, трябва да продължи да увеличава разходите за отбрана.

Енергийният сектор ще продължи да се представя по-добре, независимо от състава на управлението. Републиканците винаги са подкрепяли производството на изкопаеми горива. Войната създаде нужда от повече от него, нещо, което президентът Джо Байдън одобри. Ранен тест ще бъде гласуването на законодателство, предложено от сенатора демократ от Западна Вирджиния Джо Манчин, което би улеснило изграждането на нови тръбопроводи и рафинерии.

Въпреки че пропорциите в Конгреса ще се разместят, тези междинни избори в крайна сметка няма да променят много инвестиционната среда. Като изключим евентуален екшън относно тавана на дълга, безизходицата във Вашингтон вероятно ще представлява по-скоро последователност, отколкото промяна. В крайна сметка съставът на Конгреса ще има по-малко значение през 2023 г. за икономиката и пазарите, отколкото паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още